Stolt kvinneportrett

En kvinneskjebne som gjør bokhandlerlivet i Kabul til en søndagsfest.

BOK: Den iransk-tysk-amerikanske journalisten Siba Shakibs internasjonale bestselger «Der Gud gråter» er en overnaturlig fortelling hentet ut av denne verden.

Prøvelsene den kvinnelige hovedpersonen Shirin-Gol gjennomgår, er gammeltestamentlige. Gud er imidlertid byttet ut med moderne landeplager: den sovjetiske invasjonen i 1979, mujahedin-krigerne, Taliban, USA, og alle andre som har hatt glede av å drive den jevne afghaner fra telt til telt i to tiår - med og uten slør eller skjegg.

Shirin-Gol er superkvinnen ingen kan målbinde: Hun blir giftet bort fordi broren taper i kortspill, mannen er bare en byrde i all sin opiumsrus og to av barna er resultat av voldtekt. Og hun drømmer om å flykte til Iran. Av alle steder.

«Der Gud gråter» er en dramatisk og suggererende beretning, med hyppige innslag av gjentakende og stakkato setninger. Ofte er den knappe, naive tonen effektfull fordi begivenhetene befinner seg i andre enden av kjølighetsskalaen. Andre ganger blottlegger forfatteren ordene så mye at de nærmest sprekker av rødme: «Han gråter, gråter og gråter. Shirin-Gols hjerte blir til papir og revner. Med et ratsj. To biter papirhjerte. Hjerte av papir.»

Dokumentar, dokumentarroman, roman - Shakib insisterer på at alt hun forteller er sant. Det kan være en løgn. Ingen kan vite det. Shirin-Gol er trolig ingen bokhandler fra Kabul. Men dersom Shirin-Gol ikke har eksistert, hadde man ikke vært nødt for å finne henne opp. Tro det eller ei.