Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Stolt over bannlysing

LONDON (Dagbladet): Mark Knopfler (50) ledet Dire Straits til suksess: 100 millioner solgte album og plater. Nå gir han ut soloalbumet «Sailing To Philadelphia».

- Drømmer du om å seile dit?

- Folk kommer med fly dit nå. Tittelen skyldes at jeg mellomlandet der mens jeg leste Thomas Pynchons roman «Mason and Dixon». Det var to briter som kom med båt dit for lenge siden, og det var inspirasjonen, forklarer han.

- Dette albumet har mye folkemusikk?

- Jeg går til røttene når det gjelder musikk og bruker keltisk musikk fra Skottland, irsk musikk, blues og country fra Amerika. Man skal lete etter røttene i all musikk, og det gjør jeg, svarer Knopfler

Albumet kommer ut i Norge 24. september, en singel slippes 4. september.

Sist jeg møtte ham, hadde han samlet og gjenopprettet Dire Straits for å spille på Mandela-konserten på Wembley i 1988.

- Du var engasjert i den saken, hvorfor?

- Dire Straits ble bannlyst i sørafrikansk radio da vi gikk til topps med en av sangene. Årsaken var at vi ga de sørafrikanske inntektene til Amnesty International, dette var mens Mandela satt i fengsel. Jeg ville delta i kampanjen for å få ham løslatt, og jeg er stolt over at vi ble bannlyst av det hvite styret der.

Mark Knopfler skal til Norge og delta i et TV-program i november. Han planlegger konsertturné til de skandinaviske landene tidlig neste år. Da kommer han med et orkester og sine egne nye solomelodier.

- Jeg har en ny familie, en liten datter som ble født i 1998 og tvillingsønner fra forrige ekteskap. Jeg liker ikke å være borte fra dem mye, derfor planlegger jeg turneen slik at jeg kan komme hjem etter to uker. Familien betyr mye for meg nå, sier Knopfler.

- Jeg liker Skandinavia, en av mine beste venner er racerkjøreren Steffan Johansen som har vunnet Le Mans. Han viste meg de store snøkantene langs veiene om vinteren, og fortalte at han lærte seg rallykjøring ved å kjøre opp og ned de store snøhaugene.

Utenfor leiligheten står en stor motorsykkel.

- Jeg liker å kjøre rally med motorsykkel, da slapper jeg av, forteller popstjernen som gjør det godt også som soloartist.

GLEDER SEG: Mark Knopfler ser frem til konsertturnè til Skandinavia tidlig neste år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media