-  Stolt over hjemlandet

I oppveksten hørte Jorun Stiansen nesten bare grusomme ting om hjemlandet sitt, Colombia. Da var det deilig å møte gleden og stoltheten hos familien til fadderbarnet Kely-Johana (7).

Livet er blitt snudd opp ned for Jorun Stiansen etter Idol-seieren. Men det kan ikke måle seg med kontrasten mellom Norge og Colombia, landet hun ble adoptert fra som 3 måneder gammel baby. Pussig nok var det Stiansens andre store personlige omveltning som førte henne tilbake til røttene.

I begynnelsen av august tilbrakte hun ei uke sammen med fadderbarnet sitt Kely-Johana langt inne i jungelen nord i Colombia, sammen med et tv-team fra Plan Norge. Hennes første møte med hjemlandet var oppløftende, men også en øyeåpner for fattigdommens virkelige ansikt. I kveld stiller Jorun Stiansen opp på Plan Norges artistgalla på TV 2.

-  Vi er noen bortskjemte drittunger, alle sammen her i Norge. Det var helt utrolig å se hvordan hverdagen deres er, og hva slags levevilkår de har, sier Stiansen.

Familiebakgrunn

Mange adoptivbarn som besøker sitt fødeland, får sterke følelsesmessige reaksjoner. Stiansen ønsker naturlig nok å si minst mulig om sin egen familiebakgrunn i Colombia, og hvilke tanker hun gjør seg om sin opprinnelse.

-  Jeg er veldig stolt av å komme fra Colombia. Men jeg kan være datteren til presidenten, og jeg kan være datteren til hushjelpa. Jeg vil uansett ikke treffe dem, så det blir bare helt galt å tenke på det, sier hun.Et av de sterkeste inntrykkene hun sitter igjen med etter besøket, er at landet faktisk ikke er så håpløst utarmet og preget av mange års krig som hun hadde fått inntrykk av.

-  Da jeg gikk på barneskolen, fikk jeg høre av andre på skolen at det bare var fælt i Colombia, at det var en slagmark. Men da jeg gikk til mamma og trakk henne i ermet og lurte på hvorfor folk sa så mye stygt om landet, så viste hun meg alltid fine fotografier fra Colombia, sier Jorun Stiansen og fortsetter:

-  Og da jeg kom ned dit, fikk jeg virkelig en aha-opplevelse. Hvorfor hadde folk bare sagt fæle ting om Colombia? Det er jo kjempefint der. Palmene og paradisstranda hadde folk sagt var brent opp, men det er der alt sammen.

  FADDER-KJÆRLIGHET: Jorun Stiansen er tilbake i Colombia for første gang siden hun ble adoptert derfra. Der møtte hun fadderbarnet Kely-Johana (7) og lillesøsteren Yohnna-Margarita. Foto: Alf Berg, Plan Norge<!--
FADDER-KJÆRLIGHET: Jorun Stiansen er tilbake i Colombia for første gang siden hun ble adoptert derfra. Der møtte hun fadderbarnet Kely-Johana (7) og lillesøsteren Yohnna-Margarita. Foto: Alf Berg, Plan Norge