Stolt over sitt land

STAVANGER (Dagbladet): Endelig kan Nadine Gordimer være virkelig stolt over sitt hjemland, Sør-Afrika. - Nå er selv klær og hårfrisyrer felles for svarte og hvite, sier forfatteren med tilfredshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det blir en stadig bedre miks av svarte og hvite på arbeidsplassene, og det er interessant å se hvordan de påvirker hverandre. De samme typene klær og hårstiler blir populære blant begge grupper, sier nobelprisvinneren til Dagbladet.

Gordimer er gjest på Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, hvor Sør-Afrika er ett av hovedtemaene:

Tilgivelse

- Jeg er stolt over hvor smertefritt fjerningen av raseskillene har foregått i mitt land. Nå ser jeg svarte og hvite skolebarn som leker og ler sammen. Sannhets- og forsoningskommisjonen skal ta et oppgjør med fortidas synder. Kommisjonen er villig til å gi amnesti til forbrytere som innrømmer hva de har gjort.

- Det er fint at også vanlige mennesker får fortelle sine historier for Kommisjonen. Det at de blir hørt gir verdi til livene som gikk tapt. Noen har møtt igjen sine overgripere, som har bedt om tilgivelse. I slike tilfeller har det fungert, sier Gordimer. Men det er ikke alltid så lett. Drapsmenn som sitter i fengsel kan søke om amnesti mot at de tilstår forhold de allerede er dømt for. Familiene protesterer. Gordimer mener at disse forbryterne bør sone ferdig sin straff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer