Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stolt ridder Åge

Ble slått til ridder av kongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg synes jo det er stas, sa Åge Aleksandersen til pressen etter at han mandag var slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige St. Olavs orden.

Men han innledet sin takketale under høytideligheten på Britannia hotell i Trondheim med å innrømme at dette var «verre enn å dra til tannlegen».

– Æ har grua meg veldig, sa han.

Åge Aleksandersen blir hedret for sin innsats for norsk musikk og kulturliv. Fylkesmann Kåre Gjønnes i Sør-Trøndelag festet ordenen på Åges jakkeslag, og overrakte diplomet som følger med denne hedersbevisningen.

Rosende ord

Om alle de rosende ordene fra fylkesmann Gjønnes og andre gratulanter sa Åge at han «trur litt på det». Og han understreket at han velger å dele anerkjennelsen med en hel bransje og en hel generasjon av rockemusikere.

– Det er lettere å bære når jeg kan være representant for en musikkform som får en anerkjennelse det var på tide at den fikk, sa Åge Aleksandersen.

De andre gratulantene var fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, Trondheims varaordfører Knut Fagerbakke, og kultursjef Terje Adde i Namsos. Forslaget om å slå Åge til ridder var satt fram av advokat Dag Herrem, som også var til stede.

 Åge Aleksandersen ble mandag utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin innsats for norsk musikk- og kulturliv. Overrekkelsen ble foretatt av fylkesmann i Sør-Trøndelag, Kåre Gjønnes, og fant sted i Trondheim. Foto: SCANPIX
Åge Aleksandersen ble mandag utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for sin innsats for norsk musikk- og kulturliv. Overrekkelsen ble foretatt av fylkesmann i Sør-Trøndelag, Kåre Gjønnes, og fant sted i Trondheim. Foto: SCANPIX Vis mer

– En bauta
Kåre Gjønnes framhevet at Åge gjennom 40 år har vært en av landets ledende rockemusikere og låtskrivere, og at han har nådd fram til alle lag i befolkningen.

– Dine tekster har grepet store deler av det norske folk sa Gjønnes.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) omtalte Åge som «en bauta i trøndersk bevissthet», og framhevet rockens «voldsomme kraft».

– Du har styrket den trønderske identitet som få andre. Du har bidratt til å løfte gjennomsnittsmannen til de kulturelle høyder, sa Sandvik, og kom samtidig med en advarsel:

– Pass deg for de røde løperne, sa fylkesordføreren.

Rettferdighet

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) roste Åge for hans internasjonale engasjement, og nevnte spesielt Nicaragua og Afghanistan.

– Du har uttrykt et klart politisk ståsted, der kampen for rettferdighet er sentralt.

Åge Aleksandersen så seg tilbake og mintes den dagen høsten 1969 da han sammen med rockebandet Prudence satte seg i bussen i Namsos for å starte en turné med første konsert i Haugesund. På Namdalseid punkterte begge bakhjulene på bussen.

(NTB-Skjalg Fremo)

  • a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/10/20/480399.html">Også forfatteren Lars Saabye Christensen har blitt slått til ridder.
STOLT: Men Åge Aleksandersen gruet seg opprinnelig. <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/10/20/480399.html">Også forfatteren Lars Saabye Christensen har blitt slått til ridder.</A>