Stolt som Spacey

Kevin Spacey er årets store Oscar-favoritt. I «American Beauty» spiller han Lester, en middelaldrende, sympatisk, menneskelig og åpen mann. Ansikt til ansikt er han ... middelaldrende.

JEG BEFINNER MEG I EN MERKELIG SITUASJON. Spacey er en time for seint ute, og jeg har lest at han hater å bli intervjuet.

Så jeg er litt usikker, her jeg venter i en suite på eksklusive Hotel Dorchester i London. Han har sjenerøst gitt meg en halv time av sitt liv for å diskutere «American Beauty» - og intet annet. Men den slags begrensninger har jeg ingen planer om å godta.

Når Spacey kommer, hilser jeg med å si at det er en vakker dag.

- Ja. Og jeg er innelåst, sier han og går mot vinduet. Utenfor ligger billedskjønne Hyde Park.

- Jeg skulle vært der ute, sukker han. - Men hva er det som får deg til å tro at jeg ikke vil bli intervjuet? Jeg svarer at jeg har lest det.

- For guds skyld! Ikke tro på all dritten du leser, sier han irritert og setter seg. Han snakker med monoton stemme og høres ut som om han kjeder seg. Øynene hans er gjennomtrengende og kalde. Han forteller at han har sett venner bli berømt, og bevitnet hvordan deres liv er blitt invadert. Det er han fast bestemt på ikke skal skje med ham.

- NOEN FOLK ER INTERESSERT I BERØMMELSE. Jeg er ikke det. Men det er lite man kan gjøre med at folk alltid vil spekulere om dem som befinner seg i offentlighetens lys. I intervjuer har jeg snakket om min familie, min religiøse overbevisning, hva jeg tror på, hvem jeg er som menneske og om mine erfaringer.

Det eneste jeg ikke har snakket om, er mitt privatliv. Jeg slipper ikke media inn på soverommet. Og ut fra det slutter du at jeg hater å gi intervjuer. Jeg har alltid trodd at en skuespillers jobb besto i å overbevise publikum i en rolle.

Spaceys beste
Spaceys beste Vis mer

Mange plaprer altfor mye om ting en hvilken som helst normal person aldri ville snakke høyt om. Noen liker å begynne dagen med en kopp kaffe og en sladreavis, slik er ikke jeg.

Ryktene om Spaceys seksuelle legning dukker opp hver eneste gang han intervjues. Ugift, svært privat og uten kjærester - i Hollywood er det det samme som å invitere sladrepressen til å spekulere. Ryktene fikk ekstra kraft da hans mor, som han hadde med som date da han vant Oscar for «De mistenkte» i 1996, utbrøt: «Jeg har hørt at han er homse.»

- HELT ÆRLIG: ER IKKE ALLE SKUESPILLERE HOMO?

Er det ikke det alle skriver hele tida? Hver eneste mannlige skuespiller har gått gjennom den dritten der. Det er ikke noe galt med å være homo, men det burde ikke være en test alle skuespillere må ta. Jeg velger ikke å svare på spørsmålet, fordi jeg oppfattet det som en fornærmelse. Det gjør jeg ennå. Gå og sug deg. Jeg hater antydninger, så la meg en gang for alle si dette rett ut: Grunnen til at jeg aldri har svart på spørsmålet, er at kvinnen jeg har bodd sammen med de siste ni åra, ikke ønsker å bli en offentlig person. Og det respekterer jeg henne for.

Spacey bor i New York og bruker elektrisk scooter i stedet for bil når han ferdes rundt i byen.

- Jeg får den opp i ca. 25 km i timen, og den er kjempemorsom å kjøre. Den er svært effektiv, og mens andre sitter og trøkker i taxier, suser jeg forbi.

Det er lett å forstå hvorfor han føler seg utenfor i Hollywood. Han tilhører en håndfull filmskuespillere som har oppnådd suksess - og det ikke på utseende, utstråling eller sjarm - men utelukkende på talent. I mange år spilte han psykopater: en tilsynelatende handikappet bløffmaker i «De mistenkte», en seriemorder i «Seven», selv da han var med i animasjonsfilmen «Småkryp», var han skurk i insektham. Med «American Beauty» utvider 40-åringen repertoaret.

- JEG HAR MYE TIL FELLES MED LESTER

i «American Beauty». Det er ikke bare en midtlivskrise han går igjennom - han revurderer alt i livet sitt og blir nærmest født på nytt. Jeg traff på ham i en helt ideell periode i mitt eget liv, siden jeg sjøl følte et sterkt behov for å bryte ut og gå nye veier som skuespiller. Både filmindustrien og publikum foretrekker at du forblir slik du var da de først oppdaget deg. Jeg ville ikke bli stående i båsen som den «nye» filmskurken de neste femten åra. Hver eneste film siden «L.A. Confidential» har vært et forsøk på å bevege meg bort fra det. «American Beauty» er årets store Oscar-favoritt med hele åtte nominasjoner, deriblant for beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Annette Bening) og beste mannlige hovedrolle: Spacey.

- Jeg ønsker ikke å skryte, men jeg er veldig stolt. Den store testen kommer først seinere. Vil den vare? Gode filmer gjør det. Men sikkert er det at den virkelig har truffet en nerve i USA. Hvem har ikke drømt om å si akkurat det man mener til sjefen? Noen gjør noe med sin situasjon, men de aller fleste lærer seg å leve med sin misnøye.

Kevin Spacey synes selv å være fornøyd med sitt liv, til tross for en ganske turbulent ungdomstid. Han flyttet fra New Jersey til Los Angeles da han var fire år gammel. Han ble utvist fra skolen som 12-åring på grunn av voldelig oppførsel. Neste stopp var Northrigde militærakademi. Her ble han også utvist da han etter sigende dro til en klassekamerat med et bildekk.

- JEG VAR EN HELT VANLIG GUTT SOM VAR UHELDIG og havnet i trøbbel. Siden min far var yrkesmilitær, mente han løsningen var å sende meg til et militærakademi. Men at jeg skal ha vært en gærning som løp rundt og stakk folk med kniv, er sterkt overdrevet. Det er skrevet og sagt mye om meg som rett og slett er løgn, sier han.

Teatret syntes å bli redningen for Spacey, og han kom inn på den svært prestisjetunge teaterskolen Julliard i New York. Han fullførte ikke, og livnærte seg som scenearbeider, dørselger, kelner - ja, ifølge ubekreftede kilder skal han i en periode ha spedd på inntektene med å samle bokser. Han forsøkte seg også som standupkomiker.

- Det ble for konkurransepreget for meg. De fleste skuespillere jeg kjenner, er sjenerøse og er lykkelige for å jobbe i et ensemble. Jeg føler ikke jeg konkurrerer med andre enn meg sjøl.

Den britiske skuespilleren Richard E. Grant sier noe helt annet. I boka «With Nails» forteller han at Spacey gikk fullstendig amok da han ikke fikk nok nærbilder i «Henry and June». Da jeg nevner dette, går Spacey til vinduet igjen. Så snur han seg og snakker sakte og tydelig med sint stemme.

- RICHARD E. GRANT ER FULL AV DRITT.Vær så snill å sitere meg på det. Jeg kan si deg igjen: Richard E. Grant er full av dritt. Full av dritt! Jeg har ingen anelse om hvorfor han skrev det. Jeg hadde en liten rolle, kom dårlig overens med regissøren. Jeg skulle gjerne sagt det rett opp i trynet til Grant: «Du er full av dritt!» Nærbilder? Den slags bryr jeg meg ikke det minste om. Vær så snill: Ikke tro alt du leser.

OSCARNOMINERT: -Jeg har mye til felles med Lester i American Beauty. Jeg traff ham i en helt ideell periode i mitt eget liv, sier Spacey som kan få Oscar for beste mannlige hovedrolle.
HOMORYKTER: Spaceys mor var med da sønnen fikk en stjerne i Hollywoods Hall of fame i fjor høst. At Kevin skjermer sin kjæreste for offentligheten har utløst ryktet at han er homofil.
PÅ SJEKKER'N: Kevin Spacey, alias Lester, drømmer om å forfølre datterens bestevenninne.