Stolt, ung og homo

Rune Aas Strandvik (17) hoppet ut av skapet som 15-åring. Til gutter med homofobi sier han: «Tenk sjøl!»

-  Folk som har veldig mye imot homofile, har ofte ingen gode argumenter. Det er ganske irriterende, sier Rune Aas Strandvik.

Han får mange rare spørsmål fra unge folk han treffer: Hvorfor er du homo? Kan du slutte? Er det kult å være homo?

-  Mange tror at det er noe man gjør en dag og slutter med den neste. Og mange heterogutter tror at alle homoer går rundt og tenner på alle gutter de treffer, he-he. Det er bare så typisk gutter å tenke sånn - homo eller hetero. -  Blir du ikke lei av spørsmål?

-  Jeg strekker meg langt for å svare.

Egne valg

Da han var 15 år, informerte han venner og familie i Steinkjer om at han er homse.

-  Det var like greit å få det ut, jeg har alltid vært meg sjøl og gått egne veier. Det tok litt tid før pappa forsto ting. Familie og venner støttet meg. Men jeg fikk slengbemerkninger på gata. Det er sånt man bare ikke må bry seg om.

I sommer møtte han kjæresten som bor i Oslo, gjennom Internett. I høst tok han sekken og flyttet.

-  Jeg har alltid vært selvstendig. Å ta egne valg og flytte, har nok gjort meg mer voksen enn mange 17-åringer. Nå må jeg lage mat og holde orden på økonomien, sier Rune som danser, driver med teater og har hatt utstillinger med egne bilder.

-  Jeg har lyst til å bli stylist og jobbe med klær, hår og design eller bak scenen. Og jeg har lyst til å reise masse.

Homofobe gutter

I intervjuserien «Hva skjer\'a» har vi spurt 220 ungdommer: «Hvis bestevennen din forteller at han/ hun er homofil, hva sier du da?».

Jentene sier, så å si uten unntak: -  Kult. Jeg støtter deg. Det spiller ingen rolle, du er vennen min uansett.

Guttene er mer skeptiske. Mange mener vennskapet ikke kan fortsette som før. Gutter med innvandrerbakgrunn uttrykker ofte negative holdninger til homofile. Mange sier at vennskapet er slutt. Noen sier personen er unormal og må bli «frisk». Noen sier at de ville slå kompisen og gå sin vei.

-  Det har jo med deres religion og oppvekst å gjøre. De får en fasit i stedet for å tenke sjøl. Hvis vi bare lærer å respektere hverandre, har vi kommet et stykke på vei, sier Rune.

MODIG: Rune Aas Strandvik (17) er lei av folk mot fordommer mot homofile.