SEIERSTÅRER: Siv Jensen tørker en tåre mens hun forbereder sin tale til sine tilhengere. «Vi har levert!» forklarte hun, med gråten i halsen. Foto: NTB Scanpix
SEIERSTÅRER: Siv Jensen tørker en tåre mens hun forbereder sin tale til sine tilhengere. «Vi har levert!» forklarte hun, med gråten i halsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Stolte tårer for fire nye år

Siv Jensen med «stolthet og fordom» anno 2017.

Meninger

De fleste av oss er altfor slepphendte med hvilke ord vi bruker. Til og med politikere kan bruke ord uten å reflektere over at de både kan være tvetydige og klisjefylte. Det er jo også lett å bruke rare ord, som når Siv Jensen i sin tale til velgerne mandag kveld fortalte hvor hånlig folk hadde snakket om Frp i regjering fire år tidligere. «Alle spådommer er slått til skamme,» forklarte hun med et uttrykk som i beste fall er nyskapende.

Ordet «stolt» var det vikigste i talen. «Kjære, kjære, kjære, alle sammen, jeg er så stolt.» I løpet av noen få minutter brukte hun ordet sju ganger. Hun var stolt av tillitvalgte, vaffelstekere, men hun var «først og fremst stolt av velgerne, alle de som har vært stolte over det Fremskrittspartiet har levert gjennom fire år i regjering». Hun er altså stolt av folk fordi de er stolte av henne, en snedig formulering. Mens Jensen tørket tårer, hørte vi taktfaste rop i bakgrunnen: «Fire nye år! Fire nye år!», som et omkved fra et kor i en gresk tragedie. «Vi har levert!» ropte Siv i forgrunnen, før hun avrundet sin ode til stolthetens vesen: «Dere skal være utrolig stolte av dere selv. Jeg er utrolig stolt av dere. Dette er en festkveld!»

Ifølge synonymordboka har ordet «stolt» «en uviss opprinnelse», men kan være beslektet med ordet det tyske «stoltz», som kan bety både hovmodig og tåpelig. Riksmålsordboka opererer med «triumferende» og siterer Hans E. Kinck: «Et enig, stolt folk er udræbeligt». Synonymordboka setter likhetstegn mellom «stolt» og alt fra «førsteklasses» til «kjepphøy».

Sylvi Listhaug bærer «kristenkorset med stolthet» og mener vi «skal være stolte av våre verdier». På dansk fins visdomsord som «Dumhet og stolthet vokser på samme tre» og «Der stoltheten sitter til hest, sitter narren bakpå». Jeg husker en gang i programmet «Først & sist». Fredrik Skavlan spurte forfatteren Kjell Askildsen om han var «stolt» av en bok han hadde skrevet. Det oppsto en pause før Askildsen svarte noe slikt som at «stolthet er et ord jeg meget sjelden forholder meg til». Deretter ble samtalen bare vanskeligere og vanskeligere.