DEBATT

Stoltenberg-besøket:

Stoltenberg må svare for alliansen med ekstremister i Midtøsten

Både som NATO-sjef og statsminister har Stoltenbergs intervensjonisme styrket islamistiske terrorgrupper i Libya og Syria. Støtter han NATO-landet Tyrkias jihad mot kurderne i Syria også?

PÅ BESØK: Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, er i dag i Norge på offisielt besøk. Her da han åpnet Atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse i Universitetets aula tidligere i dag. Generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité fra Kate Hansen Bundt i bakgrunnen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PÅ BESØK: Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO, er i dag i Norge på offisielt besøk. Her da han åpnet Atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse i Universitetets aula tidligere i dag. Generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité fra Kate Hansen Bundt i bakgrunnen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøker i dag Stortinget. Samtidig har NATO-landet Tyrkia, den nest største militærmakten i alliansen som Stoltenberg leder, satt i gang en brutal invasjon av Syria. Mens tyrkiske krigsfly bomber sivile i Nord-Syria, rykker tyrkiskfinansierte islamistgrupper fram bak tyrkiske tanks på bakken. Lederen for Tyrkias nasjonalforsamling kaller det «jihad», hellig krig mot de kurdiske YPG-styrkene som har vært med på å nedkjempe IS i store deler av det nordlige Syria.

Bjørnar Moxnes, stortingsrepresentant og leder av Rødt. Foto: Stortinget
Bjørnar Moxnes, stortingsrepresentant og leder av Rødt. Foto: Stortinget Vis mer

Foreløpig har Jens Stoltenberg vært overraskende taus om at hans nest største medlemsland, målt i militær styrke, driver væpnet jihad mot et annet land i strid med folkeretten.

Når Rødt nå ser seg nødt til å kreve en avklaring av Stoltenbergs syn på ekstreme islamistgrupper, er det også fordi han som statsminister trakk Norge inn i kriger og regimeskifteintervensjoner som direkte og indirekte styrket al-Qaida, IS og andre allierte grupper i Libya og Syria.

Med dette utfordrer vi NATOs generalsekretær til å gi det norske folk et ærlig svar på følgende fire spørsmål:

  1. «NATO-landet Tyrkia har invadert Syria. Lederen for Tyrkias nasjonalforsamlingen har selv hyllet den tyrkiske invasjonen som «jihad», altså islamistisk hellig krig. Tyrkias mål med krigen er å nedkjempe den kurdiske bevegelsen og YPG i Nord-Syria. Hva synes NATOs generalsekretær om at et NATO land driver jihad mot den eneste væpnede aktøren i Syria som er både demokratisk og sekulær?»

  2. «I dag er denne såkalte nasjonalkoalisjonen, sammen med noen av deres allierte islamistiske ekstremistgrupper, de eneste i Syria som støtter den tyrkiske jihad-invasjonen. Denne gruppen ble av Stoltenberg-regjeringen utpekt som «det syriske folkets rette representant». Står Stoltenberg fortsatt ved at denne nasjonalkoalisjonen og dets tyrkisksponsede hovedsakelig islamistiske medlemmer, er det «syriske folkets legitime representant»?»

  3. «Terrorangrepet mot julemarkedet i Berlin i desember 2015 ble ifølge CNN utført av IS-terrorister med baser i Libya, som organisasjonen skaffet seg etter NATOs regimeskiftekrig i landet. Også flere av terrorangrepene i England i fjor ble gjennomført av terrorister med bånd til NATOs midlertidige allierte i Libya-krigen, den islamistiske terrorgruppen-LIFG med bånd til al-Qaida. Kan Stoltenberg garantere at NATO ikke vil trekke sine medlemsland inn i flere kriger som ender opp med å styrke al-Qaida og andre islamistiske terrorgrupper?»

  4. «Den 16. januar i år var det minnestund for de fem Statoil-ansatte Tore Bech, Thomas Snekkevik, Hans M. Bjone, Alf Vik og Victor Sneberg, som ble drept i terrorangrepet mot oljeanlegget In Amenas i Algerie for fem år siden. Terroristene opererte fra fristed på libysk territorium og hadde ifølge terroristleder Mokhtar Belmokhtar skaffet seg avanserte våpen og utstyr takket være den NATO-ledete regimeskiftekrigen i Libya. Algeries myndigheter Den afrikanske union, som representerer samtlige afrikanske land, advarte NATO mot at en krig mot Libya ville føre til oppblomstring av islamistisk terror i grenseområdene mot Libya. Angrepet i in Amenas er det verste terrorangrepet mot norske interesser i utlandet noensinne. Kan Stoltenberg garantere at NATO ikke vil gjennomføre flere regimeskiftekriger som styrker islamistiske terrorgrupper og setter norske og europeiske liv i fare?»

Når NATO og vestlige regjeringer i flere situasjoner allierer seg med islamiststyrer som Tyrkia og Saudi-Arabia og direkte eller indirekte bruker al-Qaida-allierte islamistgrupper som proxykrigere for å tvinge gjennom regimeskifter i Midtøsten og Nord-Afrika bryter det både med folkeretten og våre egne sikkerhetsinteresser.

USA, NATO og Norges inngripen i Libya og Syria, og den påfølgende oppblomstringen av islamistiske terrorgrupper som siden har slått til også innenfor Europa, minner dessverre alt for mye om da USA sammen med Saudi-Arabia støttet Mujahedin og Osama bin Laden i Afghanistan for å svekke Sovjetunionen.

Rødt ønsker en ansvarlig norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk, som setter fred, sikkerhet og solidaritet over militære intervensjonseventyr – et ønske vi tror vi deler med det store flertallet, selv om det er ulike meninger om hvordan vi best når det målet.

Et første skritt vi alle bør kunne enes om, er å kreve tydelige svar på hvor NATO-sjefen står i spørsmålet om støtte til eller allianser med ekstreme islamistiske grupper og regimer i Europas nærområder.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer