PÅ REISE: Statsminister Jens Stoltenberg styrte Norge fra togkupeer og hotellrom mens han twitret med velgerne eller møtte dem på Facebook under flystoppen. Her på reise mellom Washington D.C. og New York.  Foto:  Ørjan Ellingvåg / Dagbladet
PÅ REISE: Statsminister Jens Stoltenberg styrte Norge fra togkupeer og hotellrom mens han twitret med velgerne eller møtte dem på Facebook under flystoppen. Her på reise mellom Washington D.C. og New York. Foto: Ørjan Ellingvåg / DagbladetVis mer

Stoltenberg ser deg

Vulkanutbrudd, stengte luftrom, hva blir det neste? At norske myndigheter utnytter folks frykt for terrorangrep til å overvåke oss alle?

|||Det er en vanlig lørdagformiddag i familien. Barna chatter med venner, mailer morfar, spiller dataspill. Radio'n spiller plate, kaffen koker, vi leser nettaviser, bestiller billetter (gud forby, ikke fly!), tar en telefon, sms'er, twitrer.

Det vil si, sist lørdag i heimen var ikke helt vanlig. Plutselig dukket nemlig en skravlesyk Jens Stoltenberg opp på Mac'en. Fra baksetet i bilen som fraktet ham gjennom Europa da flytrafikken stoppet, fikk statsministeren nærkontakt med vanlige folks helgetrafikk på nett. Det var artigere enn han trodde. Ja, på veien der under askeskyen fant han ut at det var "overraskende moro å bruke så mye tid på sosiale medier som Twitter og Facebook!"

Vil Stoltenberg og tusenvis av andre nordmenns uforutsette bakkekontakt den siste uka få noen følger? Spekulasjonene har vært mange: Flere telefonmøter og videokonferanser? Satsing på skinnegang og høyhastighetstog? Regulering av flytrafikken?
 Selv har jeg fundert på en annen mulig følge: At Stoltenbergs uvante trafikkmønster på landjorda og på nett fører til at han snur i spørsmålet om EUs datalagringsdirektiv. Hæ, sier du? Kan småprat på Twitter og Facebook få statsministeren til å se på dette direktivet med nye øyne?

Muligens ikke dette alene. Men ny kunnskap og personlige erfaringer kan som kjent lede inn på veier som får oss til å se saker annerledes. Kanskje slik med Stoltenberg og saken om EUs datalagringsdirektiv også? Om datalagringsdirektivet (DLD) ikke er din hovedinteresse, her er et
kræsjkurs: DLD krever pliktig lagring av din og min telefon- og datatrafikk (hvem kontaktes når, og av hvem) i inntil to år.Vedtatt i EU i 2006.
Bekjempelse av organisert kriminalitet og terror er begrunnelsen. Svært omstridt, også i EU.

- Uten DLD blir Norge en kriminell fristat i EU, er tilhengernes kronargument. Jeg tviler. Organiserte kriminelle omgår med letthet at deres trafikkdata lagres, det er bare å bruke åpne trådløse nett, Googles gratismail, Skype osv. En innføring av DLD vil snarere være norgeshistoriens største inngrep i alle lovlydige borgeres private kommunikasjon. Ifølge artikkel 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen har "enhver krav på respekt for sitt privatliv, familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse. Inngrep i denne rettigheten er bare tillatt dersom det har hjemmel i lov og er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn blant annet til nasjonal sikkerhet."

Mener virkelig statsministeren, justisministeren og andre ledende Ap-folk at DLD-inngrepet er påkrevd? Trenger nordmenn å bli tryggere? Og blir vi det med lagring av alle voksne og barns tele- og datatrafikk? Regjeringens notat om DLD har vært ute på høring, og denne uka ble det klart at 56 av høringsinstansene er skeptiske eller sier klart nei til direktivet, deriblant Barneombudet og LO, mens Politidirektoratet og 15 andre instanser er positive (alle uttalelsene er tilgjengelige på regjeringen.no). Ap trenger i denne saken Høyre-støtte i Stortinget, siden Frp er delt, og de andre partiene, regjeringspartiene SV og Sp inkludert, er mot - sammen med en rekke organisasjoner, jurister, dataeksperter. Høyres ledelse vil imidlertid ikke at partiet skal ta stilling på landsmøtet om et par uker, men underlegge partidemokratiet makten til de 30 representantene i stortingsgruppa. Opplegg til opprør? Det er alt i gang.

Verdien av kunnskap og nye fakta ble også tydelig da Ap-nestleder Helga Pedersen tapte så det suste i en absurd debatt med Frps Per Sandberg på NRKs "Politisk kvarter" på torsdag. - Frp vil ikke ha lov og orden! ropte Pedersen.
 
Jo, selvsagt, det vil vi alle. Men uten DLD. For, som en ny EU-rapport om direktivet viser, DLD fører ikke til økt oppklaring av kriminalitet i EU. Forsvarsdepartementet frykter tvert imot at informasjon om hele Norges befolkning kan komme på gale hender: "Fra vårt ståsted vil det være meget bekymringsfullt hvis noen uautoriserte får tilgang til disse dataene, og analyserer de, slik at bevegelsesmønster og rutiner til beslutningstakere eller andre nøkkelpersoner blir kartlagt."

Apropos rutiner og bevegelsesmønster til beslutningstakere: "Hvordan går det? Sitte stille i dagevis passer ikke akkurat ditt gemytt!" twitret Kristin Halvorsen til sjefen forrige lørdag. "Turen har gått overraskende bra, ikke minst takket være mye hyggelige folk på Facebook og Twitter,"
repliserte Stoltenberg.
 
Her har du DLD-saken i et nøtteskall, kjære statsminister! Hvordan kan du gå inn for å  krenke personvernet og privatlivet til alle du skravler med på nett og telefon? For at telefon er en fin ting å ha, det vet vi selvfølgelig begge. Joda, man skal ikke være naiv. Pedofile, terrorister og andre storskurker finnes. Men det er en falitterklæring for demokratiet om det ikke finnes bedre måter å overvåke disse på enn å ved å bruke millioner av skattekroner til å mistenkeliggjøre oss alle inntil vår uskyld er bevist.

Det beste ved Norge er at folk flest vil bygge samfunnet på tillit, ikke frykt - til tross for at enkelte misbruker tilliten. Et eksempel: Norske foreldre overvåker egne barn i langt mindre grad enn i USA og mange EU-land. Vi anstrenger oss for å finne ut hva som er reelle farer, og tror ikke konstant overvåking skaper trygghet, men frykt og mistillit.

Så kom igjen, Stoltenberg, vil ditt nye, sosiale jeg virkelig bli en storebror som overvåker oss alle? Hva tror du folket stemmer for - en samtalende og tillitskapende statsminister eller en fjern, overvåkende mistillitsminister?