Stoltenbergs hevn

VALLA & YSSEN: Spørsmålet våre integritets-hungrige kommentatorer og journalister skulle stilt seg er ikke om Jens Stoltenberg har kjent til denne saken, men hvor mye han aktivt har bidratt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DA DET FOR FÅ uker siden ble kjent at et par norske journalister hadde spist cocktailbær med våre kongelige - kongelige berøvet all politisk makt og innflytelse - reiste det seg et ramaskrik i hele den kritiske, sannhetssøkende, integritetsbevarende norske presse.

I forrige uke fikk mediene tiårets makt-intrige servert på et sølvfat. En sak som omfattet Norges to mektigste personer, Stoltenberg og Valla, samt en hyperambisiøs karriereklatrer - og i tillegg, kan hende, hennes eks-mann. Og enda mer: selve lederrollen i verdens rikeste sosialdemokrati. Men ikke én av de samme journalistene - ikke én kommentator - i noen norsk avis eller fjernsynsstasjon - fant grunn til å stille ett kritisk spørsmål om de oppsiktsvekkende omstendighetene i Valla/Yssen-saken.

ETT AV SPØRSMÅLENE kunne vært som følger:

Hva om konflikten mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen hverken er en ren arbeidslivskonflikt eller en catfight, men en sak som handler om noe langt mer, ja, om Arbeiderpartiets skjebne, og om en nøye uttenkt strategi for hvordan man skremmer en brysom Gerd-Liv Valla, en belastning for partiet og statsministeren, tilbake i jordhullet?

Spørsmålet våre politiske kommentatorer og journalister kunne stilt, var: Hvem gav Yssen rådet om å publisere sin fire siders lange oppsigelse i VG? En handling, som ifølge en av landets fremste arbeidsrettseksperter, Jan T. Dege, er grunnleggende illojal, trolig en oppsigelsesgrunn i seg selv.

Den tidligere direktøren for Likestillingsentret, statssekretæren i Justisdepartementet under Gerd-Liv Valla - ja, Vallas nære venn Ingunn Yssen - som faktisk arrangerte Gerd-Liv Vallas 50års-dag i sin egen leilighet noen år tilbake - er en aktiv nettverksbygger. Til Dagens Næringsliv, den 3.8.02 sier hun: «Jeg gjør som mennene i næringslivet. Jeg holder nettverket mitt hemmelig».

MEN SÅ HEMMELIG er det ikke. Foruten Jens Stoltenberg - som holdt tale i hennes 40års-dag - har Yssen eks-mannen Kjetil Try i nettverket; Norges fremste reklame-guru, Stoltenbergs tidligere medierådiver og nære venn siden ungdomstiden. Kjetil Try er en av Norges beste medie-strateger og kommunikatører. I mange år var han ansvarlig for APs PR-strategier og partiets flittige arbeide for å vinne tillit i befolkningen. Try og Stoltenberg er fortsatt bestevenner.

Ektskapet mellom Yssen og Try varte i nesten 20 år, og ble avsluttet med en skilsmisse, som Yssen til Dagbladet i 2001, forteller «var av den mer uproblematiske sorten. Vi har fortsatt kontakt». Da Yssen ledet Likestillingsentret, søkte sentret profesjonell hjelp i reklamebransjen. Valget falt på Try Reklamebyrå, drevet av den daværende ektemannen. En jobb for Likestillingsentret som normalt ville kostet 320 000, tok Kjetil Try bare 80 000 kroner for. For som han sa til Dagens Næringsliv i 99: «Vi har jobbet billig og delvis gratis, fordi hun er kona mi». I september 2005 intervjues det tidligere paret i VG, mens de utveksler klemmer og kysser over felles barn.

<b> UTIDSRIKTIG: </b>Gerd Liv Valla er en dialekt-talende, avdanket kommunist med en gammel bu i Sogn Kolonihave, ifølge Vetle Lid Larssen. Alle foto: Scanpix
UTIDSRIKTIG: Gerd Liv Valla er en dialekt-talende, avdanket kommunist med en gammel bu i Sogn Kolonihave, ifølge Vetle Lid Larssen. Alle foto: Scanpix Vis mer

MEN NÅ ER Ingunn Yssen i knipe. I flere år har hun kjempet seg mot toppen i en av landets mest lukkede venne- og maktstrukturer; det indre av Det Norske Arbeiderparti. Hun har kanskje ennå ikke rukket å overbevise om at hun har noe å fare med, men hun er stor i kjeften, kjenner de rette menneskene og er på parti med tidsånden.

Nå vurderer hun hva hun skal gjøre overfor en mektig, pompøs og autoritær arbeidsgiver. Hun har åpenbart hatt svært ubehagelige opplevelser, men kalkulerer allikevel klart: Offer? Eller angriper? Eller begge deler?

I et intervju i VG noen måneder tidligere, den 12. 2. 05, uttaler riktignok Ingunn Yssen, daværende leder for internasjonal avdeling i LO, at hun gråt da samboeren gikk tilbake på jobb 14 dager etter fødselen. «Ikke fordi jeg ikke var istand til å klare meg selv, men fordi jeg ville jobbe jeg også». Det er jobben i LO hun sikter til. Til aviser og fjernsyn, et år senere, forteller hun at hun gråt fordi hun måtte jobbe. I LO. Hva er sant?

Ingunn Yssen har ikke altfor mange konkrete anklagepunkter mot Valla, og vet hun sannsynligvis vil tape en rettsak. Kanskje har hun ikke opplevet annet enn det mange norske arbeidstagere opplever; en udugelig, oppblåst, selvgod sjef. Skulle alle forurettede arbeidstagerne i landet ha sagt opp jobben sin i VG, ville Norge hatt 65 prosent arbeidsledighet. Saken hennes er kinkig og medfører eventuell medieksponering og strategisk tenkning. Hvor henvender Ingunn Yssen seg for å få råd?

SAMTIDIG SLITER Jens Stoltenberg i sin ende av nettverket. Det har vært et annus horribilis for den sympatiske norske statsministeren. Stoltenberg har i nesten et helt år hatt voksende problemer med den tidligere stalinisten i LO. Det er hun som mer og mer har fremstått som partiets og landets leder, ikke han. Den styrkingen de tette båndene med LO skulle gi Arbeiderpartiet, er plutselig blitt en klamp rundt foten. I kampen om sykelønnsordningen ikke bare tvinges Stoltenberg i kne av en arrogant og seierssikker Valla, han ydmykes og latterliggjøres. «Jeg tror dere er splitter pine gærne hvis dere har tenkt å gå med det forslaget der», sier Valla, ifølge VG da hun får høre om regjeringens forslag. Hun kritiserer Stoltenberg for åpen mikrofon. Hun tvinger regjeringen til den pinligste retrett på flere tiår. Det er ikke bare Dagfinn Høybråten som sier at Valla skaper tvil om «hvem som bestemmer hvor skapet skal stå», eller Sponheim, som kaller Valla en «overstatsminister uten politisk forankring». Også sentrale AP-politikere i kretsen rundt Stoltenberg, har ifølge VG, 15. 9, «fått Valla helt i vrangstrupen». De uttaler at Valla opptrer i strid med partiets interesser, og at hun har rokket ved stats-ministerens autoritet gang etter gang.

OG DET ER SANT. I løpet av et lite år går Valla knallhardt til angrep på regjeringens skatteprofil, og kaller deler av den usosial. Da statsministerens firmabilavtale blir en mediasak, krever Valla offentlig at Stoltenberg må betale bilen selv. Hun står fremst på barrikadene og presser regjeringen til en flau retrett i Oddfjell-saken, og til sist knuser hun altså statsministeren i kampen om sykelønnsordningen. På det store offentlige forsoningsmøtet etter sykelønnskrisen, 30. 11. 06, mellom Norges reelle statsminister, landets mektigste kvinne, Gerd-Liv, og hennes assistent, Jens, - referert under titelen «Du er god, du!» i Aftenposten, kan Valla allikevel ikke dy seg. Til en blek Stoltenberg uttaler hun,: «Jeg kan love at om det kommer nye, tåpelige forslag, da kommer jeg til å bli illsint igjen».

VALLA ER IKKE LENGER bare et problem for Stoltenberg og Stoltenbergs troverdighet og autoritet. Hun er et problem for hele partiet. Det er bare to år igjen til et skjebnevalg i norsk politikk. Jens Stoltenberg vet, Arbeiderpartiets sentralstyre vet, ja, alle vet - unntagen norske politiske kommentatorer - de vet ingenting, for de er mer opptatt av at Per Sandberg har tatt seg en akevitt - at Stoltenberg aldri blir gjenvalgt i 2009 med Valla på nakken. Jens Stoltenberg er i klemma.

Skal vi tro at Jens Stoltenberg, som alltid, ringer sin gode venn Kjetil Try?

Og de får en gavepakke i hendene.

OM STATSKIRKEN RYKER, kan ingen ihvertfall være i tvil om at Gud er sosialdemokrat. Uten motforestillinger eller kritiske spørsmål til sine påstander, blir Ingunn Yssen båret frem i alle medier; hun er relativt ung, hun er pen, hun har tidsånden på sin side, hun har Philippe Starck-møbler på kjøkkenet, mens Valla er en dialekt-talende, avdanket kommunist med en gammel bu i Sogn Kolonihave, som gjennom lang tid har provosert med sin selvgodhet og autoritære stil. Det er åpenbart hvem som blir trodd. Yssen rammer Valla midtskips - og er allerede - ja, har vært det lenge - på vei inn i en ny toppstilling med god hjelp av Arbeiderpartiet. Tilbake ligger Valla med hull i skroget, halvveis flytende, mislikt av flertallet, jekket ned i livbåten, ja, ut i livbøyen, og ifølge Aftenpostens lederskribent, 13. 1. 07, «sterkt svekket - og må forsone seg med at hennes lederstil heretter vil bli fulgt ekstra nøye».

SPØRSMÅLET våre integritets-hungrige kommentatorer og journalister skulle stilt seg er ikke om Stoltenberg har kjent til denne saken. Men hvor mye han aktivt har bidratt. Det skulle blitt utlovet dusør på SMS-korrespondansen mellom Stoltenberg, Try og Yssen. Arbeiderpartiet har gjenvunnet balansen. Jens Stoltenberg har gjenreist stillingen som Norges leder. Valla er det ingen som vil ta i.

Konspirasjons-teori?

Virkelighet?

Det er som kjent ikke svarene som teller.

TIDSRIKTIG: Ingunn Yssen blir båret frem i alle medier; hun er relativt ung, hun er pen, hun har tidsånden på sin side, mener Lid Larssen.
TRENGTE HJELP? Statsminister Jens Stoltenberg har blitt satt på plass av Gerd-Liv Valla ved flere anledninger.
KOMMUNIKATOR: Har Stoltenbergs venn Kjetil Try rådet Yssen til å publisere sin fire siders lange oppsigelse i VG?
KOMMENTERER:</B> Forfatter Vetle Lid Larsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer