Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stoltenbergs klimapolitikk i den virkelige verden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KLIMA: Arbeiderpartiets miljøpolitiske talsmann Tore Nordtun sliter med å forsvare Jens Stoltenbergs miljørykte i Dagbladet 8. september. Han skryter av at regjeringen «jobber hardt for å få til CO2-håndtering på gasskraftverk». Samtidig arbeider hans eget parti aktivt for å undergrave Soria Moria-erklæringens løfter og tillate bygging av et forurensende gasskraftverk på Mongstad. Nordtun prøver så godt han kan å framstille regjeringens 800 millioner til fornybar energi som en «storsatsing». I den virkelige verden, blant dem som skal bygge ut fornybar kraft, er det stor skuffelse over at Jens Stoltenberg har droppet de grønne sertifikatene uten å legge fram en fullgod erstatning.Mest alvorlig er det at Tore Nordtun avslører fullstendig kunnskapsløshet om hvem som rammes av de klimaproblemene Arbeiderpartiet skaper. «Mennesker i nød i dag har ingenting med dagens klimapolitikk å gjøre» sier Nordtun. Det motsatte er tilfelle. At Norge gjennom flere tiår har vært verdensledende i klimaforurensning har bidratt direkte til klimaskapte sultproblemer, naturkatastrofer og sykdomsspredning. At norske utslipp fortsatt øker bidrar til å skape framtidens sultproblemer og naturkatastrofer.

I EN ARTIKKEL i siste nummer av Samtiden tar statsminister Stoltenberg til orde for større optimisme om framtiden. Stoltenberg har rett i at verden har løst mange store miljøproblemer. Jeg tviler ikke på at verdenssamfunnet også vil klare å løse klimaproblemet - rett og slett fordi vi ikke har noe annet valg. Men det krever at Stoltenberg, Nordtun og resten av Arbeiderpartiet løfter blikket. Det vil vise seg om Stoltenberg gir verdens klimaofre grunn til framtidsoptimisme, eller om han tviholder på gammeldags klimaforurensning.