Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stoltenbergs søte hevn

Robert Stoltenberg presenterer hele sju nye skikkelser i den nye sesongen av «Borettslaget». En av dem ble skapt i ren hevn.

Hele sju nye Robert Stoltenberg-skikkelser er innom tredje sesong av «Borettslaget», som har premiere førstkommende lørdag. Blant dem er den unge sersjanten Gundersen, som er basert på en sersjant Stoltenberg selv møtte i militæret.

- Det er en ren hevn, sier han om den brølende rollefiguren.

- Det var veldig fin terapi å få ta igjen. Jeg er litt konfliktsky, så det var deilig å gjøre det på denne måten, ved å ta på meg sersjantuniform og skrike løs.

Trolig siste sesong

Denne sesongen av «Borettslaget» blir den siste, tror Robert Stoltenberg.

- Jeg vil ikke si noe sikkert. Men det er en veldig avsluttet serie nå. Og alt tar jo slutt en gang. Jeg vil ikke tvære det ut for mye, sier Stoltenberg, som ikke vet hva han skal gjøre når serien er ferdig.

Han var veldig overrasket over at serien slo så godt an i utgangspunktet.

- Det var overveldende, nesten i meste laget.

NY SESONG: Kommer vaktmester Narvestad til å være like pedantisk irriterende denne gangen? Foto: NRK
NY SESONG: Kommer vaktmester Narvestad til å være like pedantisk irriterende denne gangen? Foto: NRK Vis mer

- Hvordan føltes det da serien «Hundehjørnet» ikke på langt nær traff publikum på samme måte?

- «Hundehjørnet» stabiliserte følelsen etter «Borettslaget». Men ingen forventet at den skulle treffe på samme måte. Jeg tror ikke man opplever at det man lager treffer like godt bestandig. Kanskje får man en slik suksess bare én gang, og kanskje «Borettslaget» var min, sier Stoltenberg.

At han for noen år siden spilte rollene i en serie reklamefilmer for VG, ser han på som uproblematisk.

- De har vært våre figurer hele tiden. Vi kunne naturligvis ikke sende serien samtidig som reklamefilmene gikk. Men det er ikke noe problem å sende en ny serie nå.

Men selv om Stoltenberg nå tenker på å avslutte «Borettslaget», har han kost seg med å skape nye skikkelser.

- Det er en skikkelig gulrot å bygge opp en ny rolle. Det er en større utfordring enn å spille de andre, som jeg kjenner så godt.

Vurderte å droppe Piirka

I den tredje sesongen møter vi, ved siden av sersjanten, en forsoffen advokat, en tidligere sjømann, en svensk predikant, en mordetterforsker, en pedantisk tysker og presten i Tøyen kirke. De nye skikkelsene spiller likevel andrefiolin til de faste hovedpersonene i «Borettslaget», som er med for tredje gang. Men Stoltenberg vurderte på et tidspunkt å la den bannende finnen Piirka gå ut av serien.

- Jeg lurte på om Piirka var den som skulle få pakke kofferten. Han var den største klovnen, og virket som den minst sammensatte. Jeg har alltid irritert meg over at han banner så mye. Men det er mange som er glade i ham. Og da jeg så nærmere på ham, så jeg et større potensial. I den nye sesongen har han fått barn med den litauiske kjæresten Mashja, som er kommet tilbake til ham. Det gjør ham mykere og mer menneskelig. Han prøver å være familiemann og få seg jobb. Men så går det jo på dunken igjen.

Den virrende Linda går i oppløsning etter hunden Tommys død.

- Hunden vi brukte døde i virkeligheten, så det måtte vi skrive inn, sier Stoltenberg.

- Tommy var klippen i livet til Linda. Hun skeier ut, begynner å spille på enarmede banditter og blir litt tjafsete.

Narvestad leter etter sin ukjente far.

- Han og søsteren vokste opp med en enslig mor, og det viser seg at de har to forskjellige fedre.

Stoltenberg forteller at serien denne gang i større grad tar for seg savn og nærhet og det å finne tilbake til røttene.

- Det er mer drama og flere eksistensielle problemer i denne sesongen. Det er en naturlig utvikling. Jeg har kjent skikkelsene så lenge, og følte at de ville tåle større forandringer. Men det dramatiske skal ikke stå i veien for det morsomme.

- Det er en viss sårhet i skikkelsene dine?

- Ja. Alle figurene er ganske sårbare. De klarer seg bra på noen områder, men sliter på andre. Jeg er opptatt av å ta dem opp for så å ta dem ned, at de skal lykkes og så mislykkes, for slik er det jo i livet. Og så de må jo møte motgang for at andre skal bli glad i dem og føle medynk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media