Stolthet og fordommer

To hendelser denne sommeren reiser spørsmålet om hvorvidt det fortsatt er forskjell på forfattere og kvinnelige forfattere.

PÅ PENGESEDDEL: Mark Carney, sjef for Bank of England, presenterte den nye tipundsseddelen med Jane Austens portrett 24. juli i år. Foto: NTB SCANPIX
PÅ PENGESEDDEL: Mark Carney, sjef for Bank of England, presenterte den nye tipundsseddelen med Jane Austens portrett 24. juli i år. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SØNDAGSKOMMENTAREN: I forrige uke ble det klart at Jane Austens portrett likevel kommer på en pengeseddel i Storbritannia. Forfatteren av klassikere som «Stolthet og fordom» er tegnet av sin søster Cassandra med store, brune øyne og en liten, hvit kyse.

På 200 årsdagen for forfatterens død i 2017 erstatter hun Charles Darwin på tipundseddelen.

Men det har kostet blod. I hvertfall trusler om blod. Bank of England møtte høylytte protester da de i vår annonserte at nestemann ut på fempundseddelen het Winston Churchill, og at han ville skyve ut den eneste kvinnen som i dag pryder en britisk seddel (bortsett fra dronning Elizabeth, som er på alle) — fengselsreformatoren Elizabeth Fry.

Frilansjournalisten Caroline Criado-Perez ble sjokkert og tok initiativ til en kampanje for å få banken til å velge en ny kvinne. Hun samlet inn 35.000 underskrifter til fordel for Jane Austen, som enkelt oppfylte kriteriene for å havne på seddel: Et verdenskjent, historisk navn som hadde gitt noe av varig verdi til samfunnet, og som ikke var omstridt.

Det siste skulle vise seg å være fullstendig feil. Caroline Criado-Perez ble utsatt for et voldsomt angrep på sosiale medier, særlig Twitter. Hun ble ikke møtt med argumenter om hvorfor Churchill burde foretrekkes framfor Austen, men med flere hundre voldstrusler. For å ha fremmet forslaget om et portrett på en pengeseddel, der det skal stå en tekst om at den største gleden i livet er å lese, skulle hun voldtas, mishandles, bombes og drepes. Criado-Perez fikk støtte av kvinnelige parlamentsmedlemmer. Også de ble truet. En mann som sto bak de verste truslene ble arrestert, og etterforskning av flere pågår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer