Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stolthet og glede i Detroit

Viktig soulhistorie fortalt av gutta på gølvet.

«Standing In The Shadows Of Motown» er en gutta-på-gølvet-historie fra popmusikkens beste fabrikk.

Gjør klar for en dobbel dose med varme følelser, men ikke glem lommetørklet.

Nede i et kjellerlokale i Detroit de kalte «The Snakepit», banket en gjeng jazzmusikere- The Funk Brothers- ut soulinnspillinger på løpende bånd, etter løselige instruksjoner fra diverse formenn i Motown-systemet. Seinere skulle innspillingene få vokalspor av folk som Marvin Gaye, The Supremes, Martha & The Vandellas og The Tempations og bli enorme hits. Over hele verden.

Selvsagt ble det ikke plass til hele produksjonslinja i rampelyset. Derfor denne klassiske «frem-fra-glemselen»-dokumentaren om sekstitallsheltene som havnet i skyggen. Det filmen mangler av håndverksmessig finesse og originalitet- den veksler forutsigbart mellom gamle opptak, musikerintervjuer og ferske konsertopptak med et utvalgt gjestevokalister- tar den igjen på sterke historier. Og fantastisk musikk, selvsagt.

Etter å ha tint opp hjerterøttene med dramatiserte bilder av guttevalpen James Jamerson som får maurene til å danse med en kjepp og et stykke tau, beundret hans revolusjonerende bassarbeid og humret over røverhistorien om da han spilte inn Marvin Gayes «What\'s Going On» liggende, så tar tårene over når man ser hvor ille det til slutt gikk med tidenes viktigste bassist. Han døde i 1983, 45 år gammel. Nedkjørt, sjuk, blakk og glemt.

Han var dessverre ikke alene. De som ikke delte skjebne med Jamerson, får her omsider forteller historien om Motown- på sin måte. De gjør det med stolthet og glede, men også med en betydelig sårhet over manglende anerkjennelse i samtid og ettertid. Det var tross alt de som fikk all verdens maur til å danse. Nå får de oss til å gråte, også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media