Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stompa får nytt liv som tegneseriehelt

Fra internatskole til julehefte.

LAGER JULESTEMNING: Bak den rendyrkede guttehistorien «Stompa», som nå dukker opp som julehefte i helt ny strek, står serietegner Elise Syvertsen (t.h.) og manusforfatter Tonje Tornes. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix
LAGER JULESTEMNING: Bak den rendyrkede guttehistorien «Stompa», som nå dukker opp som julehefte i helt ny strek, står serietegner Elise Syvertsen (t.h.) og manusforfatter Tonje Tornes. Foto: Gitte Johannessen / NTB Scanpix Vis mer

Mens Elise Syvertsen har gitt Stompa ny tegneserielook, er det Tonje Tornes, til daglig tegneserieredaktør, som har skrevet manus basert på radiohørespillet «Stompa lager jul!».

Forelska i Stompa Juleheftet med samme tittel er blant håndfullen med nykommere i årets utbud av julehefter, som i disse dager er å finne i butikkene.

- Vi tror folk har følelser for Stompa fremdeles, sier Tornes, som vokste opp med historien om Stompa takket være faren, og medgir leende:

- Jeg var litt forelsket i ham. Da jeg leste bøkene, tenkte jeg aldri over at de bare var gutter, jeg kjente meg igjen.
Oppdaget på nett

Stompa, hvem? - Jeg hadde ikke hørt om Stompa før, medgir Elise Syvertsen med det blå håret og den bevingede ulvetatoveringen.

Hun ble oppdaget av Tornes, som alltid spaner etter nye tegnetalenter, på nettstedet Deviantart.

Streken til «oomizuao», som Tornes beskriver som «levende, fine og annerledes», viste seg å tilhøre en folkehøyskolelærer på Toten som tegner på sin egen tegneserieroman om Spike.

- Jeg tok kontakt og Elise svarte at hun ikke drev med humor!

«Nemi»-strek Men Tonje Tornes ga seg ikke, og de siste par årene har Elises strek vært å se i «Nemi». Hun står også for forsideillustrasjonen til Tornes' fantasydebutroman «Hulder», som kom i høst - samtidig som hun har tatt fatt i hele pensjonatskolen for gutter.

- Jeg ble litt frelst, og kjøpte alle bøkene om Stompa på Finn.no.

At det ble to kvinner som tolket Stompa anno 2013, er ifølge Tornes tilfeldig: Hun fikk manusoppdraget fra en av sine sjefer i Egmont. Forlaget, som er dominerende på det særnorske fenomenet julehefter, ønsker å prøve seg med nye titler og hadde fått rettighetene til den gamle kjenningen.

Bodø, selvsagt... Historien om Stein Oskar Magell Paus Andersen og hans kompiser er som kjent egentlig ikke norsk, men britisk - ført i pennen av Anthony Buckeridge som kom med første bok i 1950.

Men det er i Norge at historien hans fikk størst publikum.

Æren for det gir Knut Eide, som spilte Bodø i kinofilmene fra 1960-tallet og som har skrevet etterordet i det nye juleheftet, til dramatikeren Nils-Reinhardt Christensen og hans dialektsmarte fornorsking av det britiske fenomenet.

...og resten av norgeskartet Først var det radiolytterne, deretter kinogjengerne, som fikk stifte bekjentskap med Bodø, Bergen, Nøtterøy, Sørlandet, Orkanger, Stavanger og Ulefoss - for guttene bar kallenavn og dialekt fra hjemstedene.

- Et genitrekk, fastslår Eide.

Han som også synes det «sannelig er på tide» at Stompa ble tegneserie, etter å ha figurert i 26 hørespill, 22 bøker og fire kinofilmer på norsk.

Moderniserer historien Siden det var julehefte, gikk Tonje Tornes ut fra det eneste hørespillet med juletilknytning - der Stompa sender julepost med papirfly og lager pyntelenker av gamle skolebøker.

- Fra et dialogbasert skuespill skulle det gjøres veldig visuelt, sier Tornes, som mener nostalgien i Stompa er bevart, samtidig som Syvertsens strek moderniserer historien.

50 ÅR SIDEN:  Skuespiller Ole Enger «Stompa» er ny i Stompafilmen. Bildet er fra innspillingen av «Stompa & Co» i Skien i 1963. Til venstre Knut Eide med briller som spiller «Bodø». Foto: Aage Storløkken Aktuell / NTB SCANPIX
50 ÅR SIDEN: Skuespiller Ole Enger «Stompa» er ny i Stompafilmen. Bildet er fra innspillingen av «Stompa & Co» i Skien i 1963. Til venstre Knut Eide med briller som spiller «Bodø». Foto: Aage Storløkken Aktuell / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg prøver å portrettere personlighetene deres i tegningene, fange hvem de er. Stompa ble annerledes enn fra filmene og bøkene, sier tegnetalentet, som medgir at det var et nytt univers for henne å skulle tegne mennesker - hun som ellers foretrekker dyremennesker, såkalt antro.

- Tørrdal var vanskeligst å tegne, for han var eldst.

Trykkes i 50 000 Tekst og tegninger gikk på mail mellom Tøyen og Toten fra påske til september. Nå sitter de nesten andektig og blar i det nye juleheftet, trykket i 50 000 eksemplarer og som kanskje er starten på noe mer.

- Det synker inn nå, ler de, mens Elise Syvertsen medgir:

- Jeg kommer nok til å gå ned på butikken i Skreia for å se det i hyllen.

(NTB)

STOMPA:  Ole Enger som «Stompa».
Foto: Aage Storløkken Aktuell / NTB SCANPIX
STOMPA: Ole Enger som «Stompa». Foto: Aage Storløkken Aktuell / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media