Stopp aksjonen mot Joseph Kony

Konys gruppering Lord's Resistance Army (LRA) er ingen hær.

 FRARÅDER MILITÆR INTERVENSJON:   Sikkerheten til unger i Uganda blir ikke bedre ved å forsøke å ta Kony med militær makt, skriver Ketil Fred Hansen. Foto: AP Photo
FRARÅDER MILITÆR INTERVENSJON: Sikkerheten til unger i Uganda blir ikke bedre ved å forsøke å ta Kony med militær makt, skriver Ketil Fred Hansen. Foto: AP PhotoVis mer

«Pappa, har du hørt om Joseph Kony?» Det er min 16 år gamle datter som spør med en gang jeg kommer inn døra hjemme, rett fra min jobb som afrikaforsker. Jeg blir strålende glad. For første gang har hun uoppfordret vært interessert og spurt meg om noe jeg kan. Jeg ser deler av den tretti minutter lange filmen «Stop Kony 2012» sammen med henne og blir glad; endelig er det noen andre enn meg som interesserer seg for Sentral Afrika!

Samme kveld ser jeg hele «Stop Kony 2012» fra «Invisible Children» på YouTube. Jeg får avsmak. Neste dag ser jeg den en gang til på jobben og blir kvalm; ikke kvalm av det Kony har gjort, men kvalm av måten filmen er laget på. Manipulasjon av bilder, tvilsomme fakta, sentimentale far-sønn samtaler og enkle løsninger: klistre opp bilder av Kony der du bor, send noen dollar til «Invisible Children» og krev amerikansk militært nærvær i Uganda. Fang Kony og det blir fred og fryd for alle barna i Uganda.

På verdensbasis har nærmere hundre millioner sett propagandafilmen. I Norge har flere enn femti tusen ungdommer sagt på Facebook at de tar oppfordringen fra «Invisible Children» og skal klistre opp bilder av ham i kveld. «Print ut plakater og dekk Trondheim! Om man en dag får arrestert Joseph Kony er det fantastisk, men nå må vi vise verden at vi bryr oss, og at vi kan gjøre en forskjell. Dette er ett skritt i riktig retning. Sees 20. april! :)», oppfordrer initiativtakerne i Trondheim.

Jeg ber dere; ikke «cover the night». Ikke lag Kony til en kjendis. Ikke tro at dere gjør noe for verden eller barn i Uganda ved å klistre opp plakater av ham. Kony er ingen god mann. Han har stått bak en rekke kidnappinger og drap. Men ingen vet om Kony er i Uganda i dag. Ingen har sett ham der på mange år; kanskje er han allerede død? Konys gruppering Lord Resistance Army (LRA) er ingen hær, men består i dag av noen få hundre dårlig disiplinerte og billig bevæpnet menn. De fleste har vært med i LRA siden de ble kidnappet som barnesoldater og dratt med inn mot sin vilje.

Å gi mer og bedre våpen til hæren i Uganda vil øke sikkerhetsproblemene i regionen. Regjeringssoldatene i Uganda er ikke «the good guys» mens LRA er «the bad guys». Hæren i Uganda har de siste årene blitt beskyldt for å være minst like brutale som LRA. Lokalbefolkningen stoler like lite på den offisielle hærens framferd som på LRAs framferd. President Musevenis styre i Uganda blir mer og mer autoritært og brutalt; med militærhjelp fra USA kan han sitte på makten enda lengre.

Sikkerheten til unger i Uganda blir med andre ord ikke bedre ved å forsøke å ta Kony med militær makt. Militær intervensjon har ingenting med en slik gjeng med outcasts å gjøre. Det de trenger er hjelp til å reintegreres i samfunnet igjen og bli ordentlige menn.

Derfor; ikke «cover the night» i kveld. Ikke tro at «Invisible Childrens» form for «klikktivisme» redder verden. Dere gjør mer skade enn gagn ved å støtte en militær løsning på et humanitært problem og ved å forsøple Norge med bilder av en massemorder, ved å gjøre Kony til kjendis. Stopp aksjonen «Stop Kony 2012» nå.

 FEILSLÅTT AKSJON:  Ikke tro at «Invisible Childrens» form for «klikktivisme» redder verden, skriver Ketil Fred Hansen.
FEILSLÅTT AKSJON: Ikke tro at «Invisible Childrens» form for «klikktivisme» redder verden, skriver Ketil Fred Hansen. Vis mer