Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stopp drittpratet

Er det forskjell på hva slags kritikk kvinner og menn må tåle? Og er det andre standarder for Frp?

FORSKJELL: Forskjell på menn og kvinner, og på høyre- og venstresida? Kristian Tonning-Riise mener ja.  Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
FORSKJELL: Forskjell på menn og kvinner, og på høyre- og venstresida? Kristian Tonning-Riise mener ja. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag var det 1. mai, arbeidernes internasjonale dag. Dagen da alle kjente og mindre kjente politikere på venstresiden sendes til torg og samfunnshus for å holde appell. Den som vant kampen om oppmerksomheten var AUF-leder Mani Hussaini, med en lite gjennomtenkt uttalelse om å «kaste kjerringa på hue ut av regjering» med henvisning til Sylvi Listhaug.

Hussaini fikk mye berettiget kritikk for dette. Det som derimot var direkte skremmende var å se hvordan mange svarte på uttalelsen ved å lire av seg direkte rasistisk hets. Selv på Hussainis egen facebook-status der han beklaget ordvalget sitt, flommet det over av stygge kommentarer jeg ikke har lyst til å gjengi her.

Man skal kanskje ikke bruke for mye tid på å forsøke å forstå logikken til nettroll, men det er likevel en imponerende idiotisk slutning å tenke: «Se, AUF-lederen sa noe dumt, hvilken fin anledning til å svare med å spre rasistisk dritt på statusen hans».

Jeg ble sjokkert over å se alt grumset noen får seg til å skrive, og det var en viktig påminnelse om at vi vi må være bevisste på hva Hussaini og andre politikere med minoritetsbakgrunn tidvis må gjennomgå, og si tydelig fra om hva vi ikke aksepterer. Spesielt gjelder det oss som har åpne profiler på facebook, der nedslagsfeltet er uendelig. Hussaini skal møtes med akkurat den samme kritikken når han sier noe dumt som alle andre, men vi har et redaktøransvar i å forhindre at våre egne statuser blir oppsamlingssted for rasistisk grums og samtidig si tydelig ifra når vi ser det andre steder.

Når det er sagt mener jeg også at venstresiden bør trekke noen lærdommer av denne saken. Det kan være lurt å reflektere litt over måten de tillater seg å omtale særlig kvinner i Frp på og spørre seg selv om de ville akseptert lignende retorikk andre veien. Jeg er for et spisset politisk ordskifte og reagerer vanligvis ikke med stort mer enn et skuldertrekk når venstresiden maler med bred pensel i sine beskrivelser av høyresiden på 1. mai, men jeg reagerte da Hussainis budskap nådde forsiden på nettavisene. Ikke minst fordi vi lett kan se for oss hva Hussainis budskap hadde vært dersom det i stedet var lederen av FpU som hadde brukt de samme begrepene om eksempelvis Hadia Tajik.

Nå har imidlertid Hussaini beklaget uttalelsen sin, så det er ingen grunn til å kverne videre på kritikken av ham, men jeg synes uttalelsen tjener som et eksempel på en bredere debatt. Den handler 1) om forskjellene på hva slags kritikk kvinner og menn må tåle i politikken, og 2) at mange synes å ha en egen standard for Frp.Mitt klare inntrykk er at menn (i hvert fall hvite menn) som oftest kritiseres for hva de sier, gjør, mener og står for. Kvinner må i mye større grad tåle kritikk for hva de er. 
 
Når eksempelvis Jonas Gahr Støre kalles for «tåkefyrste», så er det en karakteristikk av måten han kommuniserer politisk. Så kan man være enig eller uenig i hvorvidt det er fortjent, men det er ikke en karakteristikk av mennesket Støre. Når Sylvi Listhaug eller Siv Jensen kalles «kjerring», «heks», eller lignende, så handler det ikke om dem som politikere. Det er nedsettende kommentarer om dem som kvinner og som mennesker. Vanligvis må vi til kommentarfeltene for å finne slikt, men det er akkurat som om sløret av anstendighet hos ellers dannede mennesker iblant faller bort når det er Frp-politikere som omtales. Det er et eget aggresjonsnivå forbundet med Frp som får politikere på venstresiden til å si ting om Siv Jensen eller Sylvi Listhaug som jeg ikke tror de ville funnet på å si om for eksempel Erna Solberg.

Grunnen til at jeg reagerer på dette er fordi Hussainis uttalelse føyer seg inn i en trend. Tidligere i år spurte en MDG-politiker om det var mulig å få «få gjenreist anlegget for heksebrenning» i et innlegg om Sylvi Listhaug. I går sammenlignet lederen i Elverum SV Sylvi Listhaug med Joseph Goebbels.Og det finnes flere eksempler.Det er ikke nødvendig å gjøre denne saken større enn den egentlig er. Jeg synes likevel at partier som ellers er opptatt av å snakke om sosiale strukturer som forhindrer kvinner i å ta plass, burde reflektere litt over om de har en partikultur som bidrar til det motsatte overfor kvinnene de er mest uenige med.

Hele Norges coronakart