Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forbrukslån:

Stopp drømmen om en gjeldsnasjon

Nordmenn har den rekordstore summen av 100 milliarder kroner i usikret forbruksgjeld, større enn da finanskrisa inntraff.

POLITIKERNES ANSVAR: Vi kan ikke lenger forvente at Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen tar alt ansvar for gjeldskriser, skriver artikkelforfatteren. Foto: Henning Lillegård
POLITIKERNES ANSVAR: Vi kan ikke lenger forvente at Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen tar alt ansvar for gjeldskriser, skriver artikkelforfatteren. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Meninger

På lederplass i Dagbladet 14. mai blir det rettet et kritisk blikk på veksten i forbrukslån. «Bankene har for mye makt og for lite ansvar», skriver avisa.

Daglig blir vi bombardert av reklame for forbrukslån. Det blir ikke stilt spørsmål om hva du skal bruke pengene til, nedbetaling eller utestående gjeld.

Baksiden av medaljen er selvsagt de høye rentene. Den estimerte gjennomsnittlige utlånsrenta på forbrukslån har ligget stabilt på rundt 13–14 prosent siden 2005 ifølge en kommentar fra Norges Bank i fjor.

I 2015 alene resulterte det i at de største forbrukslånsbankene kunne «cashe» inn 2,3 milliarder kroner i overskudd. Den enorme veksten i forbrukslån har blitt et stort problem, ikke bare for privatpersoner, men også for landets økonomiske stabilitet.

Ifølge DN sitt oppslag 26. mars, har nordmenn den rekordstore summen av 100 000 millioner kroner i usikret forbruksgjeld, større enn da finanskrisa inntraff. Dette er bekymringsfylt om et framtidig børskrakk inntreffer.

I fjor var 411 000 gjeldssaker hos namsmannen. Dette er 411 000 personer som har havnet i en situasjon der det offentlige må ta ansvar. Løsningen er da tvungen lønnstrekk, salg av formuesobjekter, eller i verste tilfelle salg av sitt eget hjem.

Finanstilsynet og Norges Bank har lenge vist bekymring over økningen i forbrukslån. Samtidig som gjelda vår øker, øker fortjenesten til bankene som tilbyr forbrukslån. Komplett Bank, Bank Norwegian og yA Bank tjener millioner på forbrukslån. De har alene stått for to tredeler av veksten i forbrukslån siden 2014. Bankenes inntjening settes altså foran vanlige folks økonomi.

Det må gjøres noe med gjelda, og vi i Rød Ungdom mener det er på tide å stille krav til bankene. Et godt tiltak er å forby reklame for forbrukslån. Det bør også innføres et nasjonalt gjeldsregister som alle banker må bruke ved utstedelse av større lån. Da vil vi unngå at låntakere blir kasta ut i en gjeldskrise.

Vi kan ikke lenger forvente at Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen tar alt ansvar for gjeldskriser. Det er på tide at politikerne tar ansvar. Tiden er overmoden for å stoppe bankenes drøm om en gjeldsnasjon!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media