Stopp eksporten av Jarlsbergost

Norge taper cirka 55 kroner per ost vi eksporterer.

DYRT:  Vi taper på eksport av Jarlsberg, mener Paal Røiri. Foto: Mette Møller / Dagbladet
DYRT: Vi taper på eksport av Jarlsberg, mener Paal Røiri. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som kjent var Tines smørproduksjon mot slutten av fjoråret altfor liten til å dekke behovet i Norge. Mye av melken ble i stedet benyttet i produksjonen av Jarlsbergost. Og Helmelken er ikke lenger helmelk, fordi Tine nylig reduserte innholdet av melkefett for å kunne produsere mer smør og ost.

Vi forbrukere opplever altså smørmangel mens monopolisten Tine eksporterer Jarlsbergost. Bare til USA ble det i 2011 eksportert 6733 tonn til en gjennomsnittspris på 34,55 kroner per kilo! I sin doktorgradsavhandling «Essays on the inefficiency of Norwegian agricultural policy» dokumenterer dr. polit. Ivar Gaasland ved Stiftelsen for Samfunns- og Næringslivsforskning at det koster 90 kroner å produsere en kilo Jarlsbergost i Norge. Norge taper følgelig cirka 55 kroner per kilo ost vi eksporterer. Bare på eksporten til USA taper vi altså cirka 370 millioner kroner. Totalt tap ved eksport til alle markeder er cirka 770 millioner kroner.

Hvorfor skal vi betale cirka 770 millioner kroner for å pådra oss smørmangel og redusert næringsinnhold i helmelken? Gaasland dokumenterer at fjerning av eksportsubsidiene vil føre til en årlig reduksjon av 2000 årsverk i norsk melkeproduksjon, eller ca. 385 000 subsidiekroner per årsverk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer