DEBATT

Debatt: Rus i trafikken

Stopp en fyllekjører i sommer

Det er langt fra mange nok som sier de ville stoppet en person fra å kjøre etter å ha drukket. Det er dårlig nytt for alle som kjører bil.

DU KAN REDDE LIV: Hver eneste dag gjennomføres 14 000 kjøreturer med promille på norske veier. Stopper du en promillekjører, redder du liv, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
DU KAN REDDE LIV: Hver eneste dag gjennomføres 14 000 kjøreturer med promille på norske veier. Stopper du en promillekjører, redder du liv, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sommeren er på vei, og flere enn før planlegger å tilbringe årets ferie i Skandinavia. Det betyr mange biler og mange timer på norske veier, med hele familien i baksetet. Det kan innebære en større risiko enn vi aner.

En fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Av-og-til viser at bare 76 prosent ville bedt en bilfører de visste hadde drukket alkohol, om å la bilen stå. Bare en av tre ville ringt politiet. Det er langt fra gode nok tall.

De siste fem åra har i snitt 123 mennesker omkommet på norske veier hvert eneste år. 651 har blitt alvorlig skadet, mange av dem for resten av livet. Ifølge Statens vegvesen spiller rus en avgjørende eller sterkt medvirkende rolle i mer enn hver femte dødsulykke. Rusrelaterte ulykker forekommer oftere på kvelds- og nattetid, i helger og på sommeren.

Derfor har utrykningspolitiet jevnlig promillekontroller på norske veier nå i sommermånedene. Mange av oss vil i løpet av de neste ukene møte en vennlig politibetjent med et plastrør og et måleapparat, med beskjed om å blåse. Det skal vi være glade for. Vi vet at synlig politi og aktive kontroller har en tydelig kriminalitetsforebyggende effekt. Det fører kort sagt til at færre tar sjansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer