Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stopp en Hal!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERSK:Hal Sirowitz er fersk norgesvenn. Her sammen med vennen/oversetteren Erlend Loe.

Derrick har hatt nok et stort år, og aller størst opplevde vi det da Horst Tappert så episode 200 sammen med ihuga fans på folkemuseet på Bygdøy. Derrick er en av de eldste norgesvennene, sammen med Earl Hyman, James Arness, Eric Heiden, Duane Loken, Linda Evans og mange flere. De er slitne nå. Men hvem prøvde å innta tronen i 1998? Først fenomenet:

DEFINISJONEN AV NORGESVENN

er «Ein utlending som er glad i Noreg og nordmenn». Selve begrepet norgesvenn er ikke spesielt gammelt, og er en slektning av ord som norgesaktuell og norgesfrelst, opplyser førstekonsulent Dag Simonsen i Norsk språkråd.

- Jeg tolker det som en person som er etablert i sitt hjemland, og som likevel har en plass for Norge i sitt hjerte, sier han. Like viktig er det at vi nordmenn føler at disse kjendisene er glade i Norge.

HAL SIROWITZ

har skrevet to morsomme diktsamlinger, «sa mor» og «sa terapeuten min». Erlend Loe har oversatt New York-jøden til norsk. Da forlaget ringte Hal Sirowitz og jublende utbasunerte «Du skal oversettes til norsk!!», tok dikteren en pause. Så spurte han: «Why Norway?» Sirowitz kom hit i høst og leste opp sine dikt. Han gikk ikke i lusekofte, sa ikke pene ting om naturen, men kan likevel være den første ekte nerden som blir norgesvenn.

Danske Hanne Boel forspilte sine sjanser til å bli folkefavoritt i sommer da hun uttalte at hun «er lei treige nordmenn» som bare skrek etter hennes gamle svisker. Buck Owens var her tidlig på syttitallet. Han ga ut LP med foto fra Holmenkollen, og har solgt 49000 av sine «Norske hits» i år. Buck dreit likevel på draget da han avlyste konserten i Halden i sommer. Slikt gjør ikke ekte norgesvenner. Cowboy-kollega Tom Russell har spilt her flere ganger årlig siden 1989, og gitt ut roman på et norsk forlag. For ham er det vinn eller forsvinn nå.

Carola holder koken, gift med en rådyrjeger fra Kongsvinger og har spilt inn plate på Kirkelig Kulturverksted i år. Lill-Babs har kvittet seg med sin norske kjæreste og faller i kurs. Ulf Lundell og Björn Afzelius får plusspoeng for å ha uttalt at de kunne tenke seg å bo i Norge. Formel 1-giganten Michael Schumacher er hyttenabo av Bjørn Dæhlie på Trysil, men vil aldri bli norgesvenn. Først må han bli gjenkjent på Rimi!

LIV ULLMANN

er en annerledes type norgesvenn. Hun er i klassen «født og oppvokst her og på full vei tilbake». 1998 har vært et godt Ullmann-år. Playmate Lillian Müller er også norsk-utlending, men uten norgesvenn-potensial. Da er det mer håp for Stein Eriksen og Jan Haugerud.

Hva med popmusikken?

Hippe artister som Suede, Prodigy, Faithless og Nick Cave er vel så populære i Drammen som i London.

Da sjefen for det androgyne og arrogante engelske poporkesteret Suede, Brett Anderson, mottok norsk gullplate i fjor sommer, uttalte han at «Norge er i ferd med å bli vårt andre hjemland» . Et klassisk norgesvenn-utsagn. Faithless spilte for studenter i Kristiansand en søndagskveld. Da er du ekte norgesvenn.

SMOKIES FALL

er en trist historie. Norge - og stort sett bare Norge - har digget artister som Nazareth, Bonnie Tyler, Uriah Heep, Randy Crawford og Jon English. Men først og fremst Smokie:

Så seint som i 1989 toppet Smokie listene her hjemme - i 12 strake uker. Vokalist Alan Barton fikk til og med solokontrakt, «exclusive for Norway» . Seinere kom et lass med Smokie-«best of»-plater, og Ola Musikkdunk lot aldri til å gå lei av «Living Next Door To Alice». Etter at Barton døde i en bilulykke, har det imidlertid gått kraftig nedover med bandet. Årets turné ble en ren katastrofe: bare 40 mann kom da bandet skulle gjøre en konsert på utestedet Alexis på Elverum.

Gammelt norgesvenn-ordtak: N år Smokie er på vei ned, er det ting på gang.

Klubben av norgesvenner er i ferd med å visne. Nye norgesvenner kan melde seg i Dagblad-resepsjonen for registrering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!