Stopp for norsk musikkeksport

Music Export Norway har hjulpet norske band ut i verden, men i 2007 mister de all offentlig støtte.

- Det er trist og nesten uakseptabelt, vil jeg si, at musikk ikke tas mer alvorlig som eksportartikkel, sier manager Pernille Torp-Holte i Unit Management. De har har artister som Marit Larsen, Margaret Berger, Bertine Zetlitz og Erik Faber i stallen.

De tre siste årene har Music Export Norway (MEN) fått to millioner kroner i statlig støtte fra Innovasjon Norge. Denne ordningen opphører, og blir ikke erstattet. Dermed må organisasjonen halvere budsjettet. Det er lave summer, men får store konsekvenser: MEN arrangerer nemlig konserter og tilrettelegger for en rekke norske band som forsøker å markere seg i utlandet.

Ingen reisestøtte

- Vi må kutte all reisestøtte til band som vil dra for å markere seg utenlandske musikkbransjetreff. Vi kan heller ikke arrangere showcaser (bandpresentasjoner i for presse og bransje i utlandet, red.anm), slik vi blant annet har gjort for 120 Days og Serena-Maneesh i Paris, sier Inger Dirdal som er daglig leder i Music Export Norway.

Regjeringen og kulturminister Trond Giske har signalisert at de ønsker å satse på norsk musikkeksport. En handlingsplan for næring og kultur er under utarbeiding, men er blitt utsatt en rekker ganger. Der er det varslet konkrete tiltak, men inntil videre er det en mager trøst for norsk musikkbransje.

- Det er sikkert mye morsomt som skjer i politikken. I det virkelige liv kan vi ikke holde oppe oppmerksomheten om norsk musikk så lenge vi ikke har penger, sier Dirdal.

Det første konkrete utslaget vil bli synlig i mars neste år. Da arrangerer en av verdens viktigste musikkbransjetreff, South By Southwest (SXSW), i Houston, Texas. I fjor fikk 10 norske band 15|000 kroner hver i reisestøtte. I år får de ingen støtte.

- Katastrofalt

GODT HJULPET: Serena Maneesh er et av bandene som har fått hjelp av Music Export Norway.
GODT HJULPET: Serena Maneesh er et av bandene som har fått hjelp av Music Export Norway. Vis mer

Serena-Maneesh har fått solide offentlige støtteordninger. Både Fond for utøvende kunstnere, Kulturrådet og Music Export Norway har bidratt, og har gjort det mulig for bandet å reise på omfattende turneer i utlandet. Han synes det er synd at Music Export Norway ikke får offentlig støtte i 2007.

- Vi er ekstremt takknemlige for den støtten vi har fått. Det hadde vært umulig for oss å holde på slik vi gjør uten de pengene, sier bandets frontfigur Emil Nikolaisen.

Vegard Waske er manager for blant andre 120 Days. Han reagerer kraftig på kuttet.

- Det er katastrofalt. Music Export Norway spiller en ekstremt viktig rolle for markedsføring og tilrettelegging av norsk musikk i utlandet, sier Waske. Nærigsdepartementet kunne i går ikke kommentere saken.