Stopp Goliat!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OLJE: Goliat-feltet i Barentshavet er et av de mest kontroversielle prosjektene i norsk petroleumshistorie. Prosjektet er så kontroversielt at politiske ungdomsorganisasjoner som er uenige om en god del, har funnet sammen i en egen allianse for å hindre at oljeindustrien får slippe til i det. Hva er det ved Goliat som gjør at en samlet miljøbevegelse er motstandere av prosjektet? Grunnene er mange og gode.

Det å åpne for utvinning av olje og gass på Goliat-funnet er et startskudd for å åpne Barentshavet for oljeindustrien. Det gjør at kampen om Goliat ikke bare er kampen om ett enkelt oljefunn, men om et helt havområde. Vi mener Norge har inngått internasjonale forpliktelser som gjør det umulig for oss å bygge ut: både gjennom våre Kyoto-forpliktelser og gjennom at vi har ratifisert Konvensjonen for biologisk mangfold som pålegger nasjonalstater å stoppe tap av biologisk mangfold innen 2010.

Goliat ligger like ved Finnmarks største fuglefjell Gjesværstappan der flere trua sjøfuglarter lever. Det er også gyte- og oppvekstområdet for Norges viktigste fiskeslag, blant annet torsk, lodde og sild. Nord-Norges fremtid ligger i fiskerinæringen. Dette er en næring som sysselsetter finnmarkinger, og som skaper arbeidsplasser som kan vare lenge etter at oljen og gassen i Barentshavet er pumpet opp. Problemet er at fiskeri er i en direkte konflikt med oljenæringen. Derfor må vi faktisk ta et valg: Fisk, eller olje?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.