FORDØMMER: FN har fordømt det iranske regimet hela 64 ganger for grove brudd på menneskerettighetene, skriver innsenderen. Her møter den iranske presidenten Hassan Rouhani generalsekretær Antonio Guterres under FNs hovedforsamling i New York i september. Foto: AP / NTB Scanpix
FORDØMMER: FN har fordømt det iranske regimet hela 64 ganger for grove brudd på menneskerettighetene, skriver innsenderen. Her møter den iranske presidenten Hassan Rouhani generalsekretær Antonio Guterres under FNs hovedforsamling i New York i september. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Menneskerettigheter

Stopp henrettelsene i Iran

Iran er det land som henretter flest mennesker per innbygger.

Meninger

Amnesty International rapporterer om mindre respekt for menneskerettighetene de siste åra. Det er derfor viktig å fortsette å jobbe mot dødsstraff.

Det er et fåtall land som står for de fleste henrettelser i verden. Iran er det land som henretter flest mennesker per innbygger. FN har fordømt det iranske regimet hela 64 ganger for grove brudd på menneskerettighetene. I følge Amnesty står regimet i Iran for mer en halvparten av alle registrerte henrettelser i verden i 2017 ( ingen offentlige registre i Kina).

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner anklager regimet i Iran for å bruke dødsstraff i et forsøk på å spre frykt blant befolkningen. Henrettelsene har tatt seg opp etter at en ny bølge med streik og protester har skylt over landet siden desember i fjor.

For et par uker siden truet myndighetene i Iran lastebilsjåfører som streiker i over 280 byer i landet, med dødsstraff. Bare i september har regimet henrettet ni politiske fanger etter at de først ble torturert over en lengre periode. Ramin H. Panahi og flere andre ble henrettet mens de sultestreiket i fengsel.

Regimet i Iran har henrettet 120.000 politiske fanger siden maktovertakelsen i 1979. Sommeren 1988 ble 30.000 politiske fanger henrettet, deriblant gravide kvinner og barn ned i 13-årsalderen. De myndighetspersonene som utførte massakren i 1988 sitter fortsatt med nøkkelposisjoner i landet. Derfor fortsetter regimets grove brudd på menneskerettighetene.

Det er derfor viktig at regimets ledere stilles for internasjonale domstoler. Vi i Norge bør støtte den demokratiske opposisjonen og motstandsbevegelsen, NCRI som jobber for demokrati, likestilling og avskaffelse av dødsstraff.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.