Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Frigjørings- og veterandagen:

Stopp hykleriet, Erna! Gi veteranene ankeretten tilbake

Ernas veteranhyllest klinger hult, når hun har fratatt skadde veteraner ankerett i erstatningssaker. Enkelte vurderer i dag om de skal selge huset eller bilen.

DE SOM OFRER MEST: Det at regjeringa fra sine komfortable kontorer, har valgt å sende norske soldater til krigsoppdrag som i mange tilfeller verken tjener norske interesser eller løser problemene i landene man intervenerer i, fritar på ingen måte staten fra sitt ansvar overfor de veteranene som ofrer mest, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DE SOM OFRER MEST: Det at regjeringa fra sine komfortable kontorer, har valgt å sende norske soldater til krigsoppdrag som i mange tilfeller verken tjener norske interesser eller løser problemene i landene man intervenerer i, fritar på ingen måte staten fra sitt ansvar overfor de veteranene som ofrer mest, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dagens Dagbladet forsøker Solberg å bruke dagen til å sole seg i glansen av norske soldatveteraner. Dessverre er det i langt mellom ord og handling. For mens Solberg stråler i Dagbladet vet vi at mange norske veteraner sliter med alvorlige lidelser og skader de har blitt påført under utenlandsoppdrag. Og noen av dem sliter langt mer enn nødvendig på grunn av den nye forsvarsloven som Solberg-regjeringen selv sørget for å få vedtatt i 2016.

I paragraf 55 i denne loven slås det fast at personer som på oppdrag for den norske staten har deltatt i militære utenlandsoppdrag etter 1. januar 2010, ikke får rett til å anke avslag på søknad om erstatning, slik de som ble skadd før denne datoen har hatt.

Statsministerens hyllest til veteranene må klinge svært hult for skadde veteraner som i dag lurer på hvordan de skal råd til advokatutgifter for å føre erstatningssaker i rettsapparatet nå som regjeringa har fratatt dem kostnadsfrie ankeinstansen de hadde før. Noen vurderer i dag om de skal selge huset eller bilen.

Heldigvis får Solberg nå en mulighet til å vise at paragraf 55 i den nye forsvarsloven ikke var et bevisst angrep på veteranenes rettigheter, men et beklagelig feilgrep. Rødt har nemlig tatt grep på Stortinget for å gi veteranene ankeretten tilbake: Et representantforslag om å sikre ankerett for veteraner i erstatningssaker om personskader (Dok 8:203 s).

For at ikke Solbergs veteranhyllest skal klinge alt for falskt bør regjeringspartiene snarest tone flagg og fortelle veteranene og det norske folk om de støtter forslaget eller ikke.

Så til hvorfor Rødt har fremmet dette forslaget. Svaret er enkelt. Rødt står for en ansvarlig forsvars- og utenrikspolitikk, som setter norske sikkerhetsinteresser, Folkeretten og internasjonal solidaritet foran militære intervensjonseventyr og USAs geopolitiske interesser. Det betyr at vi går mot at norsk forsvarsevne brukes på mislykkede regimeskiftekriger og andre krigsoppdrag med uklart mandat, som gjerne skaper flere sikkerhetsproblemer enn de løser.

Men det at regjeringa fra sine komfortable kontorer, har valgt å sende norske soldater til krigsoppdrag som i mange tilfeller verken tjener norske interesser eller løser problemene i landene man intervenerer i, fritar på ingen måte staten fra sitt ansvar overfor de veteranene som ofrer mest: Nemlig egen fysisk og psykisk helse.

Tvert i mot. Å ta vare på veteranene er et felles ansvar som vi i Rødt tar på høyeste alvor.

På mange måter kan man si at vi på en dag som denne står for det stikk motsatte av regjeringa. Solberg-regjeringa bruker en fortjent hyllest til veteranene til å snikinnføre feiring av militær intervensjonisme på frigjøringsdagen 8. mai, som egentlig handler om fred og motstand mot okkupasjon. Samtidig har regjeringa hennes fraskrevet seg ansvaret for de veteranene som skades på krigsoppdrag, ved å frata dem ankeretten i erstatningssaker.

Rødt står for det motsatte. Vi ønsker at Norges begrensede forsvarsevne skal brukes mest til det den er ment for: Å forsvare norsk jord.

Men vi er krystallklare på at menneskene som regjeringa sender på krigsoppdrag i utlandet må staten ta ansvar for. De har rett på en mest mulig human behandling når de kommer hjem. Vi sier rett og slett nei til den bruk og kast-mentaliteten som de verst stilte skadde veteranene i dag føler seg utsatt for.

God frigjøringsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!