DEBATT

Frigjørings- og veterandagen:

Stopp hykleriet, Erna! Gi veteranene ankeretten tilbake

Ernas veteranhyllest klinger hult, når hun har fratatt skadde veteraner ankerett i erstatningssaker. Enkelte vurderer i dag om de skal selge huset eller bilen.

DE SOM OFRER MEST: Det at regjeringa fra sine komfortable kontorer, har valgt å sende norske soldater til krigsoppdrag som i mange tilfeller verken tjener norske interesser eller løser problemene i landene man intervenerer i, fritar på ingen måte staten fra sitt ansvar overfor de veteranene som ofrer mest, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DE SOM OFRER MEST: Det at regjeringa fra sine komfortable kontorer, har valgt å sende norske soldater til krigsoppdrag som i mange tilfeller verken tjener norske interesser eller løser problemene i landene man intervenerer i, fritar på ingen måte staten fra sitt ansvar overfor de veteranene som ofrer mest, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dagens Dagbladet forsøker Solberg å bruke dagen til å sole seg i glansen av norske soldatveteraner. Dessverre er det i langt mellom ord og handling. For mens Solberg stråler i Dagbladet vet vi at mange norske veteraner sliter med alvorlige lidelser og skader de har blitt påført under utenlandsoppdrag. Og noen av dem sliter langt mer enn nødvendig på grunn av den nye forsvarsloven som Solberg-regjeringen selv sørget for å få vedtatt i 2016.

I paragraf 55 i denne loven slås det fast at personer som på oppdrag for den norske staten har deltatt i militære utenlandsoppdrag etter 1. januar 2010, ikke får rett til å anke avslag på søknad om erstatning, slik de som ble skadd før denne datoen har hatt.

Statsministerens hyllest til veteranene må klinge svært hult for skadde veteraner som i dag lurer på hvordan de skal råd til advokatutgifter for å føre erstatningssaker i rettsapparatet nå som regjeringa har fratatt dem kostnadsfrie ankeinstansen de hadde før. Noen vurderer i dag om de skal selge huset eller bilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.