Stopp mafiaen på grensa

Nå må vi sette ned foten for fri flyt av arbeidslivskriminalitet.

STENG GRENSENE: Vi bør fryse Schengen-avtalen midlertidig ut året, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
STENG GRENSENE: Vi bør fryse Schengen-avtalen midlertidig ut året, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når en bølge av organisert arbeidslivskriminalitet nå skyller over landet, må partier både til venstre og høyre ta sin del av ansvaret. Arbeiderpartiet dekket bordet, Høyre og FrP trakk ut stolen, og nå er mafiaen i ferd med å sette seg til bords og ta for seg av våre skatteinntekter. De godtok inn- og utleie av arbeidskraft, fjernet kontrollmekanismer for skattemyndighetene og tillot selskapsformer som lett kan misbrukes til svindel. Samtidig kom EUs østutvidelse, slik at tilgangen på arbeidskraft som kunne utnyttes ble enorm. Resultatet er at svindel med svart arbeid og skatteunndragelser har blitt så enkelt at kriminelle nettverk fra Øst-Europa heller begynner med arbeidskriminalitet enn narkotika og småtyverier. Hvorfor stjele lommebøker når de kan svindle statskassa direkte?

Nå har vi dårlig tid. Den nye kriminaliteten må slås tilbake før den får skikkelig fotfeste. Her er fire tiltak som kan gjennomføres raskt og ha god effekt.

1. Strakstiltak: Fryse Schengen-avtalen midlertidig ut året.

I Schengen-avtalen heter det at ordningen kan fravikes når hensynet til sikkerhet tilsier det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer