DEBATT

Debatt: NATO

Stopp NATOs selvskading

Å svekke samholdet i Nato er målet for Russlands påvirkningsaksjoner i Vesten. Deres splitt og hersk må for all del ikke få drahjelp av enkelte Nato-land.

SAMHOLDET UTFORDRES: Fransk alenegang i Nato er ikke noe nytt. Derimot er det nytt at presidenten, Emmanuel Macron, gjør seg til Putins nyttige idiot, skriver innsenderen. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik / AP / NTB Scanpix
SAMHOLDET UTFORDRES: Fransk alenegang i Nato er ikke noe nytt. Derimot er det nytt at presidenten, Emmanuel Macron, gjør seg til Putins nyttige idiot, skriver innsenderen. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det knaker i sammenføyningene i Nato for tiden. Toppmøtet i desember må mane til samhold og slutte rekkene. Det er utelukkende Russland som tjener på et Nato som driver med selvskading. Det siste Nato trenger er å opptre som nyttige idioter for Putin.

President Macron har erklært at Nato er hjernedød, Tyrkia er på felttog i Syria, og forholdet mellom USA og Europa er vanskelige enn på lenge grunnet større politisk avstand. I sum dypt alvorlig.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er langt mer uforutsigbar enn for få år siden. Forholdet mellom Nato og Russland er anspent. Kina blir stadig mer globalt ekspansivt. Landet har verdens nest største militærbudsjett og verdens største marine i antall fartøyer. Konsekvensen er at USA, Europas nærmeste allierte, er nødt til å vende oppmerksomheten mot andre deler av verden. Ikke av ønske, men av nødvendighet.

Samholdet i Europa utfordres både innenfra og utenfra. I slike tider er det viktig at allierte holder sammen. Alliert samhold må gjenspeiles både i ord og handling. Å svekke samholdet i Nato er målet for Russlands påvirkningsaksjoner i Vesten. Deres splitt og hersk må for all del ikke få drahjelp av enkelte Nato-land. Putin ønsker opprør i andre land, bare ikke i sitt eget.

Uenigheten internt i Nato er ikke bra for Norge. USAs sikkerhetsgaranti er fundamental for Europas og Norges sikkerhet. Nato er bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Norge har derfor et særskilt ansvar for å mane til samhold i Nato.

«Det vi nå opplever, er at Nato-alliansen er hjernedød», uttalte president Macron nylig. Fransk alenegang i Nato er ikke noe nytt. Derimot er det nytt at Frankrikes president gjør seg til Putins nyttige idiot. Russlands utenrikspolitiske talskvinne Maria Zakharova var raskt ute og kommenterte Macrons utspill slik på Facebook: «Dette er gylne ord. En presis beskrivelse av den nåværende tilstanden i Nato.»

Frankrike er et viktig Nato-land. Deres alenegang er bare egnet til å svekke samholdet. Det er heller ikke Frankrike tjent med. Samhold gir styrke i et Europa som er nødt til å ta større ansvar for egen sikkerhet.

Frankrike er stadig ute og foreslår luftige sikkerhetspolitiske initiativer utenom Nato. Riktignok rår EU over en del sivile og økonomiske virkemidler som kan bidra til en mer koordinert sikkerhetspolitikk i Europa, men EU og Frankrike kan aldri erstatte Nato. I høyden som et supplement!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer