SUKKER FORBUDT: «Baker mor en kake med mye sukker skal hun nærmest bli uglesett og utstøtt», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SUKKER FORBUDT: «Baker mor en kake med mye sukker skal hun nærmest bli uglesett og utstøtt», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

Stopp overformynderiet

Foreldre skal til enhver tid bli fortalt hva som er best for deres barn.

Det er mye bra i norsk skole, og det er strålende at det nå er full barnehagedekning i landet vårt. Det som ikke er fullt så bra er at fanatismen på enkelte områder har nådd skole og barnehage. Og foreldre skal til enhver tid bli fortalt hva som er best for deres barn.

Det har kommet så langt at det nesten minner om Mao Zedongs teori: «Massene vet ikke sitt eget beste, vi derimot vet hva som er best for massene.»

I disse dager er det foreldremøter rundt om i det ganske land. Og nettopp fordi man er ansvarsfull forelder går man på disse møtene. Man forventer informasjon, dialog og samarbeid mellom institusjon og forelder. Men hva er det egentlig som skjer? Jo, et overformynderi uten sidestykke, en fanatisme som overkjører foreldrenes rolle og som fullstendig skakkjører barnas holdning til et sunt kosthold.

Foreldre er som regel oppegående, reflekterte, kreative mennesker som vil sitt barns beste. Og foreldre anno 2011, er et opplyst folk hva sunt kosthold og god helse angår.

En ting er at skolen oppfordrer foreldre til å samkjøre mobilinnkjøp til sine barn, en helt annen ting er når skolen og barnehagen skal legge seg opp i hva man serverer i bursdager. Baker mor en kake med mye sukker skal hun nærmest bli uglesett og utstøtt, for nå er det sukkerfrie bursdager med stangselleri og yoghurt naturell som dipp, som skal gjelde.

Myndighetene er med på å skape et usunt hysteri rundt kosthold og som vil føre til flere barn med spiseforstyrrelser i ung alder.

Det er flott at man er seg bevisst å gi barna et variert og næringsrikt kosthold i hverdagen, men skal gleden ved kake og brus i en bursdag også bli borte, får ungene et anstreng og unormalt forhold til mat. En tiåring skal ikke sitte i en bursdag og si: «Å gud, jeg vet ikke om jeg kan spise den bollen, er det mye sukker i den ... du skjønner hjemme hos oss er det lavkarbo og nesten sukkerfritt.»

Uttrykket ja-mat/nei-mat er blitt så framtredende i vårt hektiske samfunn at vi glemmer at det enkle ofte er det beste, nemlig en gyllen middelvei. Holder man barna i aktivitet, og ellers bruker sunn fornuft i forhold til kosthold, kan man selvfølgelig få både lørdagsgodt og kake og brus i bursdager.