Stopp skjenkinga - kom først i køen

Kulturrådet liker dårlig de nye alkoreglene.

ALKOHOLPOLITIKK: Stortinget pålegger Kulturrådet å prioritere alkoholfrie musikkarrangement når pengene skal tildeles. Dermed kan Parkteateret potensielt bli plassert lengre bak i køen ved neste tildeling. Her fra Madrugada-konsert i 2005.
Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
ALKOHOLPOLITIKK: Stortinget pålegger Kulturrådet å prioritere alkoholfrie musikkarrangement når pengene skal tildeles. Dermed kan Parkteateret potensielt bli plassert lengre bak i køen ved neste tildeling. Her fra Madrugada-konsert i 2005. Foto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I statsbudsjettet for 2012 slås det fast at Kulturrådets arrangørordning skal gi en fordel til de som søker om støtte til alkoholfrie konserter:

«Støtte til konsertarrangement uten aldersgrense og uten inntekter fra alkoholsalg skal prioriteres», står det i budsjettet.

Arnfinn Bjerkestrand, leder i Norsk Kulturråds utvalg for musikkfestivaler, mener pålegget er en utfordring.

- Det kan bli en tøff oppgave om vi skal finlese regnskap for å se om arrangøren har alkoholinntekter. Det kan være forskjell på å selge alkohol, og å ha synlige inntekter på alkohol, sier Bjerkestrand, som synes dette er intrikate forhold.

Vises ikke i regnskap De arrangementene som skjuler alkoholinntektene i regnskapet, vil bli vurdert til å ikke tjene penger på alkoholsalg.

Barinntektene føres ofte under «annen inntekt», andre outsourcer salg av forfriskninger, informerer Bjerkestrand. Begge ganger blir det alkohol på arrangementet, men ikke på papiret.

- For publikums opplevelse betyr det selvsagt ingenting hvem som får inntektene fra barsalget. Er hensikten med Stortingets pålegg at publikum ikke skal ha tilgang på øl, er det isåfall helt fånyttes, sier han.

Strenge føringer Bjerkestrand legger ikke skjul på at mange er helt avhengig av ølsalg for at det skal gå rundt.

- Alle inntekter, og så alkohol, er med på å berike det kunstneriske programmet. Om disse inntektene ikke kan brukes, kan det gå utover kvaliteten på bookingen, sier han.

- Er alkoholpolitikk Kulturrådets domene?

- Nei, det er det ikke. Det ble tildelt 28 millioner til konsertarrangørene i fjor. Med så mye penger er det klart at det må legges føringer, sier Bjerkestrand.
Men han stiller spørsmål ved hvor mye føringer Stortinget skal legge, siden kriteriene også må kontrolleres.
- Akkurat det er en veldig stor oppgave. Det er et snev av alkoholpolitikk her, men jeg er enig med Stortinget i at konserter uten aldersgrense skal prioriteres, sier Bjerkestrand.

Til barnas beste Kulturminister Anniken Huitfeldt mener føringen handler om å gi et bedre konserttilbud til ungdom som ikke har fylt 18 år.
- Arrangørene vil ikke ta risikoen ved å arrangere konserter for ungdom, fordi de da mister inntekter fra alkoholsalg. Vi har ikke bedt Kulturrådet kontrollere hvilke arrangører som serverer alkohol på sine konserter. Men søknader fra arrangører som henvender seg til et ungt publikum, bør prioriteres fra Kulturrådets side, sier Huitfeldt på epost til Dagbladet.

KRITISK: - Hvis hensikten med Stortingets pålegg er at publikum ikke skal ha tilgang på øl, er det helt fånyttes, mener  Arnfinn Bjerkestrand, medlem av Kulturrådet. Foto: Terje Mosnes / Dagbladet
KRITISK: - Hvis hensikten med Stortingets pålegg er at publikum ikke skal ha tilgang på øl, er det helt fånyttes, mener Arnfinn Bjerkestrand, medlem av Kulturrådet. Foto: Terje Mosnes / Dagbladet Vis mer