Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stopp snøskuterne

Ingress

Meninger

Regjeringen vil gi kommunene lov til å tillate mer «fornøyelseskjøring» i fjellet med snø-skuter. Det er en dårlig idé. Innvendingene mot forslaget er overveldende mange.

Ifølge en fersk rapport fra Vista analyse som overleveres klima- og miljøminister Tine Sundtoft i dag, vil liberaliseringen føre til nær
en dobling av antall snøskutere i Norge, fra om lag 74000 til 137000 i 2021. Antall kjørte mil vil også dobles. Økokrim har sagt det samme. Økokrim forventer dessuten mer ulovlig kjøring, og understreker et behov for mer kontroll og høyere straffenivå.

Forskerne konkluderer med at det blir vanskelig å øke skuterkjøringen og samtidig ivareta friluftslivet, og viser til en rekke studier. Flere kommuner oppgir at det blir vanskelig å finne arealer der skuterløypene ikke kommer i konflikt med friluftsliv og naturmangfold. Konklusjonen støttes av turistforeningen, en rekke natur- og miljøorganisasjoner og seks tidligere norske miljøministre. Selv regjeringen skriver i sin begrunnelse at økt støy og trafikk i utmark er negativt for friluftsliv og sårbar natur. Dyrenes habitater vil bli oppstykket av flere snøskuter-løyper. Mye av kjøringen vil foregå i en tid på året der dyr og fugler har behov for ro. Naturen er presset fra før.

Snøskuterkjøring har mindre med mosjon å gjøre enn andre typer friluftsaktiviteter. Helsedirektoratet har vist til hvor viktig friluftsliv er i et folkehelseperspektiv. De minner om at snøskuterkjøring er farligere enn bilkjøring, og påpeker behovet for høyere beredskap. Vista-forskerne konkluderer med at de totale skadekostnadene knyttet til kjøringen vil dobles, og beløpe seg til nesten 1,5 milliarder kroner.

En gjennomgående innvending i høringsuttalelsene er at forslaget er for dårlig utredet. Regjeringen har ikke lagt på bordet kunnskap om hvordan snøskuterkjøring påvirker friluftsliv, folkehelse, næringsliv, ulykker, natur og miljø og offentlig ressursbruk. Det synes likevel klart nok at liberaliseringen vil kunne endre norsk natur og friluftskultur betydelig. Vi håper forslaget blir stemt ned i Stortinget. Vil du fornøyelseskjøre, dra på Tusenfryd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling