LEDER

Stopp snøskuterne

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringen vil gi kommunene lov til å tillate mer «fornøyelseskjøring» i fjellet med snø-skuter. Det er en dårlig idé. Innvendingene mot forslaget er overveldende mange.

Ifølge en fersk rapport fra Vista analyse som overleveres klima- og miljøminister Tine Sundtoft i dag, vil liberaliseringen føre til nær en dobling av antall snøskutere i Norge, fra om lag 74000 til 137000 i 2021. Antall kjørte mil vil også dobles. Økokrim har sagt det samme. Økokrim forventer dessuten mer ulovlig kjøring, og understreker et behov for mer kontroll og høyere straffenivå.

Forskerne konkluderer med at det blir vanskelig å øke skuterkjøringen og samtidig ivareta friluftslivet, og viser til en rekke studier. Flere kommuner oppgir at det blir vanskelig å finne arealer der skuterløypene ikke kommer i konflikt med friluftsliv og naturmangfold. Konklusjonen støttes av turistforeningen, en rekke natur- og miljøorganisasjoner og seks tidligere norske miljøministre. Selv regjeringen skriver i sin begrunnelse at økt støy og trafikk i utmark er negativt for friluftsliv og sårbar natur. Dyrenes habitater vil bli oppstykket av flere snøskuter-løyper. Mye av kjøringen vil foregå i en tid på året der dyr og fugler har behov for ro. Naturen er presset fra før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer