LEDER

Stopp subsidieringen av digitalgruvene

Spekulanter i digital valuta bør kunne betale strømmen sin sjæl.

UMETTELIG: Bitcoins umettelige energibehov er tilsynelatende et uoverstigelig problem for teknologien: Gamle bitcointransaksjoner sikres av en stadig større mengde strøm og regnekraft etter hvert som nye transaksjoner verifiseres og legges inn i Bitcoins blokkjede. Foto: NTB Scanpix
UMETTELIG: Bitcoins umettelige energibehov er tilsynelatende et uoverstigelig problem for teknologien: Gamle bitcointransaksjoner sikres av en stadig større mengde strøm og regnekraft etter hvert som nye transaksjoner verifiseres og legges inn i Bitcoins blokkjede. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det hamres på ny i norske gruver. Også denne gang er gruvedriften svært energikrevende og forurensende.

Den digitale valutaen Bitcoin bygger på såkalt blokkjedeteknologi, som i praksis er en logg hvor man lagrer alt på flere lagringsenheter, og ikke overskriver gamle oppføringer. Styrken ved dette er at valutaen kan fungere desentralisert, uten noe bankvesen som tredjepart. Ulempen er at teknologien er enormt energikrevende.

Energimengden som brukes for å utvinne bitcoins - såkalt «bitcoin-mining», er per i dag 73 terrawatttimer årlig, tilsvarende hele Østerrikes årlige energiforbruk. Ifølge Digiconomist kreves det energi tilsvarende det daglige energiforbruket til 30 amerikanske husholdninger for å gjennomføre én enkelt transaksjon med den digitale valutaen.

Til sammenligning er den samme energimengden tilstrekkelig til å gjennomføre 500.000 visa-transaksjoner.

De svimlende energimengdene bitcoin legger beslag på, er raskt økende. Energibruken er i dag nesten fem ganger høyere enn for et år siden. Valutaen er et raskt voksende klimaproblem, med et beregnet klimaavtrykk på 444 kilo Co2 per transaksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer