Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stopp tax free-salget

Avgiftpolitikken slår ut urettferdig sosialt og geografisk, og bidrar til klimagassutslipp.

LURT? Hvorfor skal vi subsidiere klimafientlige flyreiser med helsefarlige varer, spør forfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
LURT? Hvorfor skal vi subsidiere klimafientlige flyreiser med helsefarlige varer, spør forfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Dagbladets forside 23. juni: «Nå gjør du taxfree-kupp.» Inne i avisa lyser krigstyper mot leseren: «Taxfree-fest.» En liste forteller oss at det i taxfree-butikken er mulig å spare over 75 prosent på brennevin og nesten 70 prosent på tobakksvarer. Betingelsen er at man forlater landet og er borte i over 24 timer. Og at reisen foretas med klimaverstingene fly eller ferge. I ingressen til oppslaget ligger litt av kjernen i budskapet: «Flybillettene til utlandet kan raskt tjenes inn i taxfree-butikken.» Avgiftslettelser gjør altså at vi stimuleres til å foreta reiser for å kjøpe varer som vi ellers må betale mye mer for hvis vi kjøper dem i gamlelandet.

Alle miljøbevisste mennesker mener det er fornuftig å begrense våre flyreiser for å bidra til mindre utslipp av klimagasser. Samtidig har vi gjennom en aktiv avgiftspolitikk bidratt til å redusere forbruk av varer som vi vet medfører helseskade. Det er bred politisk enighet om at alkohol- og tobakksforbruket bør være lavt. I Norge betales helsetjenestene med inntekter av skatter og avgifter. Noe av dette kommer fra varer som vi vet påfører det offentlige store utgifter. Det blir absurd når atferd vi ønsker å begrense (flyreiser) belønnes med avgiftsfritak for innkjøp av varer vi ønsker å redusere bruken av (alkohol og tobakk).

Ordningen slår også svært urettferdig ut sosialt og geografisk. Hvis man forutsetter at de med best råd kan foreta flest reiser, blir avgiftslettelsene størst for de som har mest fra før. Videre favoriserer ordningen de som bor nær en grense. Bor man i Vestfold er det enkelt å hoppe på båten til Strømstad for å få billig sprit. Det er ikke like lett hvis man bor i Vesterålen. Ordningen er dessuten med på å undergrave respekten og forståelsen for den norske avgiftspolitikken.

Nordmenn elsker å reise. Så godt som alle land vi reiser til tilbyr billigere alkohol- og tobakksvarer enn oss. De som ønsker å kjøpe i utlandet og ta med hjem lovlige kvoter, skal selvfølgelig fortsatt få lov til det. Men å ha et system der det offentlige stimulerer til adferd vi ikke ønsker, er meningsløst. Jeg er klar over at inntektene av varesalg på de største flyplassene finansierer driften av de små. Men disse pengene må det være mulig å hente på andre måter. Noen få kroner per reisende vil løse dette. Arealene som brukes til taxfree-butikker kan fortsatt brukes til salg, men til betingelser som alle andre butikker har.

Å ta fra folk et innarbeidet gode er politisk svært vanskelig. Likevel klarte EU å fjerne tax free-ordningen for reise mellom medlemslandene allerede i 1999. Jeg mener at dette kan kombineres med en generell avgiftsnedsettelse på tobakks- og alkoholholdige varer slik at vi nærmer oss svensk nivå. Målet må være at det totale avgiftstrykket - sum av varer kjøpt i Norge og på tax-free - forblir som i dag. Forskjellen blir at avgiftpolitikken ikke slår ut urettferdig sosialt og geografisk, og at vi i mindre grad bidrar til klimagassutslipp for å skaffe oss billig alkohol og tobakk.

Mitt forslag blir derfor å avskaffe taxfree-salg på norsk jord og på ferger og fly som trafikkerer til og fra Norge. og å redusere avgiftene på ordinært salg av taxfree-varer slik at det totale avgiftstrykket ikke øker.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media