Stopp tiden, jeg vil av

Et avansert og intelligent skråblikk på en verden der menneskene tror de kan kontrollere tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Washington D. C. fins et tidsdirektorat, der verdens offisielle tid blir målt og justert ved hjelp av store atomdrevne ur. «Her tikker sekundene med en nøyaktighet som verken en vekt eller linjal kan måle seg med. Det største avviket som kan akkumuleres i løpet av en dag, tilsvarer mindre enn bredden av et hårstrå i forhold til avstanden mellom jorda og sola, til sammen et sekund på en million år.»

Dette skriver James Gleick, som besøker Tidsdirektoratet i et forsøk på å forstå samfunnets oppjagete rytme. Menneskene vil beherske tida ned til minste brøkdel av et sekund. Men innser vi konsekvensene av dette? James Gleick tror nok ikke det.

Tidsfiksert

Mange forfattere har oppdaget at vi lever i en tidsfiksert verden, og stadig flere utgivelser om tid og hastighet ser dagens lys.

Her hjemme har vi fått bøker om «Tidens historie» og «Øyeblikkets tyranni», og stress og livskvalitet er aktuelle temaer for den jevne leser. De fleste synes å mene at verden, og følgelig våre egne liv, hele tida går «fortere og fortere».

Skråblikk

Det er denne følelsen James Gleicks vil til livs, gjennom sitt litterære skråblikk på den moderne verdens kjennetegn. Dette innbærer undersøkelser av dørknapper i heiser, venterom, Internett, flyplasser, action-filmer og mye mer. Alt sammen våkent observert, og anrettet med slentrende, presis sjarme. Når Gleick beskriver de stadig kjappere TV-nyhetene som en ny form for haiku-diktning, treffer han spikeren ganske presist på hodet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer