Stopp trailerne!

Kjære Norsk rikskringkasting, på vegne av oss lisensbetalere: Tror dere i NRK at vi vanlige tv-seere virkelig er så dumme, så korka i knollen, at vi ikke skjønner at det snart er jul?

Da tar dere feil! Vi skjønner også at det snart er lille julaften, vi. Da skal vi se «Grevinnen og hovmesteren», det har vi i grunnen skjønt i flere år nå. Same procedure as last year, Miss Sophie! Så vi gleder oss til gjensynet med James og admiral von Schneider. Akkurat som vi gleder oss til å spise ribbe og surkål. Det er jul bare en gang i året, rart med det.

  • Derfor sparer vi liksom julepakkene til julaften og rakettene til nyttårsaften. Norsk rikskringkasting, derimot, sender godsakene rett i fleisen på oss i en eneste smørje flere uker i forveien.
  • Trailer - tilhenger - heter det på fagspråket, denne heseblesende egenreklamen som dundrer løs på oss forsvarsløse sofaslitere. De samme oppkuttede scenene utspilles igjen og igjen, de samme frasene serveres igjen og igjen, snart innsmigrende, snart oppjaget, det kverner og maler til kvalmen tar oss. Tro oss, Norsk rikskringkasting, det blir ikke det samme nyttårsaften, når James har snublet i skinnfellen 50 ganger før jul.
  • Public service - allmennkringkasting - heter det på fagspråket. Er det ikke lenger noen fordeler, bare utgifter, med denne allmennkringkasteren vår? Vi håper jo i det lengste, lojale som vi er, selv om vi nå leser at det skal bli mindre politikk og mer sport i Dagsrevyen.
  • Noen onder er nødvendige, sånn som reklame i aviser og blader, på kino og i kommersielle tv-kanaler. Det har vi skjønt. Ja, vi ser ikke bort fra at reklame på kino er en del av moroa, en del av ritualet sammen med godteposen i mørket. Sånn en gang imellom. Men altså ikke hver dag, og ikke flere ganger om dagen. All denne egenreklamen i NRK er et unødvendig onde, fordi virksomheten finansieres med lisenspengene våre.
  • Men informasjonen, da? sier kanskje NRK. Seerne må få vite hvilke programmer vi byr på, og det er en hard verden der ute med rating og konkurranse og kommers. NRK må da få lov til å sende litt selvskryt, sier kanskje NRK. Joda, vi skjønner det også, vi. Men det er noe med måten det gjøres på. Det er forskjell på flørt og voldtekt, sier vi.