Stoppe, spole tilbake

Kortprosasamling med gode, klare øyeblikksbilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Rune Hjemås serverer presise og litt vemodige øyeblikksbilder i debutboka «Eg er ikkje redd, eg er ikkje redd».

Ikke alle prosatekstene er like betydelige, men de fleste røper et blikk og en stemme med særpreg.

Ikke trygg

I flere av tekstene spoler fortelleren tilbake til tidligere situasjoner i livet: Til barnet som stirrer forskremt inn i en brann, til unggutten som drømmer om musikkherredømmet i familiens bil, og til den voksne mannen som er vikar i klasserommet der han engang satt ved en pult. Flere tekster kretser rundt kjærlighetsforhold.

Felles for øyeblikksbildene er at de rommer en motsetning eller kuvending: Lys forventning møter mørk tragedie, følelsen av skyldfrihet snus til skyld, lettelse blir til gremmelse. Felles er også fortellerens fornemmelse av utsatthet. Han føler seg ikke trygg. Men han er ikke uten håp. Bakgrunnsmusikken, det musikalske motivet, er da også «We shall overcome».

Sensibilitet og humor

Noen av prosatekstene er som små noveller i den forstand at de byr på en hel liten historie, ikke bare et bilde eller en situasjon. Disse er veldig gode. I en av dem går fortelleren nesten i oppløsning over vrangvillige maskiner som forpurrer dagen hans. Med stor lettelse forlater han kontoret når dagen er slutt – og blir sittende fast i heisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.