Stopper debutalbumet

Hiphopduoen Gatas Parlament må trekke debutalbumet «Holdning over underholdning» fra markedet. Årsaken er at Oslo-gruppa «glemte» å spørre om lov til å bruke et parti fra Steely Dan-låten «Home At Last».

Nå må de makulere de 4000 eksemplarene av debutplata som allerede er trykt opp.

Det er på debutalbumets hit, «Nå om da'n», at Gatas Parlament låner et pianotema laget av de amerikanske 70-tallsflinkisene Steely Dan. Denne typen samplinger av andres åndsverk må klareres av rettighetshaver, i dette tilfellet publishingavdelingen til gigantselskapet Universal Music. Men det har verken Gatas Parlament, produsent Jester, utgiver Tee Productions eller distributør EMI Recorded Music tatt seg bryet verdt med å gjøre.

- Vårt motto er: Ser du en god idé, så stjel den. Copyrightloven er en lov som tjener de rike. Vi mener bruken av denne Steely Dan-låta er på linje med å sitere, sier Aslak Borgersrud i Gatas Parlament.

Tok en sjanse

Gatas Parlament har brukt ni år på å få ferdig sitt debutalbum. Nå er den endelig ferdig, og lovordene ramler inn. Men plata kommer ikke ut. Ikke i sin opprinnelige form.

Etter at Dagsavisen sist lørdag avslørte at «Nå om da'n» er basert på den ikke-klarerte Steely Dan-låten, er hele førsteopplaget av plata stoppet. Gruppa tør ikke å gi den ut - av frykt for et kraftig søksmål fra Steely Dan og deres advokater.

Istedenfor kommer Gatas-albumet ut med en remikset utgave av «Nå om da'n». På den remiksede utgaven er låten kraftig forandret. Alle spor av Steely Dan er fjernet. Dermed blir debutalbumet til de kommunistiske Oslo-rapperne utsatt ei uke til mandag 13. mai. Også singelutgivelsen av «Nå om da'n» er stoppet.

- Det å plagiere og la seg inspirere er en forutsetning for å lage ny musikk. Sampling er en av grunnpilarene i hip hop, sier Borgersrud.

- Men da burde dere kanskje spurt om lov?

- Ja, men det hadde vi verken råd eller tid til. Vi tok en sjanse, men det gikk visst ikke, sier han.

Uenig i loven

Tommy Tee, ansvarlig for utgivelsen av plata til Gatas Parlament, mener han hadde måttet punge ut med mellom 10000 og 30000 dollar for å få Steely Dan-samplingen offisielt godkjent.

- Dette er for så vidt klønete av oss. Men husk at både Jester og Gatas Parlament er undergrunnshiphopere. De er opptatt av helt andre ting enn å få klarert samples, sier han.

Tee sier han er uenig i lovverket rundt klarering av samples.

- Dette handler om å skape ny musikk ut ifra eksisterende musikk. Hvis noen kan skape noe nytt ut ifra det jeg gjør, så er jeg ikke så nøye på det. Man kan ikke bare se på penga.

TRIST 1. MAI: De antikapitalistiske Oslo-rapperne Gatas Parlament blir stoppet av storkapitalen. Aslak (t.v.) og Elling Borgersrud må trekke debutalbumet etter at forlaget til Steely Dan har fått vite at Gatas Parlament har samplet en av deres låter uten å spørre om lov.