Stopper Durek Verrett-bok

Cappelen Damm skulle etter planen gi ut boka til den selverklærte sjamanen i slutten av måneden. Nå er utgivelsen stoppet.

STOPPER BOKA: Sjaman Durek Verrets bok «Spirit Hacking», vil ikke bli utgitt på norsk likevel. Forlaget, Cappelen Damm, stopper boka. - Riktig avgjørelse, sier kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Cappelen Damm stopper utgivelsen av Durek Verretts bok. Det opplyser forlaget til Dagbladet.

Boka til den selverklærte sjamanen skulle etter planen gis ut på norsk i slutten av måneden.

Dagbladet har i flere artikler skrevet om kritikk fra medisinske fagfolk mot innholdet i boka.

- Etter at den engelske utgaven ble utgitt, innså vi gjennom de oppslagene som kom, blant annet i Dagbladet, at dette manuset må gjøres til gjenstand for bredere og mer kritisk lesning internt i forlaget, sier forlagssjef Knut Ola Ulvestad til Dagbladet

Kritisk til kreftpåstander

Gjennomgangen førte til en konklusjon om at boka ikke kunne gis ut.

- Det handler først og fremst om etikk, ikke om jus. For oss handler det om å ta et riktig valg. Vi har gjort en feil, vi har blitt gjort oppmerksom på at vi har gjort en feil, og nå retter vi den opp så godt det lar seg gjøre.

Ulvestad sier at så vidt ham bekjent er det første gang Cappelen Damm stopper en utgivelse siden Cappelen og Damm fusjonerte i 2007.

Siden den gang har forlaget gitt ut minst 10 000 bøker, ifølge kommunikasjonssjef Tone Hansen.

STANSET: «Spirit Hacking: Sjamanske metoder for å gjenvinne din personlige kraft, skape indre forvandling og gjøre verden lysere», som den skulle hete på norsk, blir ikke utgitt. Foto: Cappelen Damm.
STANSET: «Spirit Hacking: Sjamanske metoder for å gjenvinne din personlige kraft, skape indre forvandling og gjøre verden lysere», som den skulle hete på norsk, blir ikke utgitt. Foto: Cappelen Damm. Vis mer

- Det er passasjer i denne boka som etter min mening er svært problematiske, i særdeleshet de som handler om årsakene til kreft, og mulighetene til å behandle kreft, sier Ulvestad.

Det er spesielt disse avsnittene som ligger bak avgjørelsen, forklarer han.

- At det er første gang dette skjer, sier vel noe om at vi er et hus med særdeles erfarne og kompetente redaktører. Men vi har brukt de siste dagene til å gå i oss selv.

Nå går forlaget grundig gjennom alle redaksjonelle prosesser og rutiner.

- Dette skal vi lære av. Vi vil ikke havne i denne situasjonen én gang til. Dette er heller ikke hyggelig for rettighetshavere.

Han sier Verretts amerikanske forlag er blitt informert.

Kulturredaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet mener Cappelen Damms avgjørelse er riktig, og viser til kritikk fra blant annet Barnekreftforeningen.

- Jeg har ment at denne boka, med det innholdet den har, ikke er Norges største forlag verdig. Det har de heldigvis tatt konsekvensen av nå, sier hun.

- Stort økonomisk tap

Det er forlaget St. Martin's Press som gir ut boka på engelsk.

Dagbladet har kontaktet St. Martin's Press for en kommentar, men de har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Boka skulle etter planen inngå i katalogen til Energica Bokklubb som månedens hovedbok. Energica er Cappelen Damms bokklubb for alternativ litteratur.

Det er ikke første gang ei bok i denne bokklubbens katalog får kritikk. I fjor fikk boka «Sunn skjoldkjertel» av Anthony Williams, som også kaller seg «Det medisinske mediet», krass kritikk. Kritikken kom blant annet fra lege Wasim Zahid, som mente at forlaget bidro til å spre farlige helseråd til en sårbar pasientgruppe.

Ulvestad sier han fortsatt ikke har mulighet til å si hvor mye forlaget betalte for rettighetene til boka.

- Men det er klart: Vi ryker på et stort økonomisk tap ved å stoppe salget. Forskuddet er tapt. Det vi betalte for oversettelsen er tapt. Men det er ikke viktig for oss. Det som er viktig er å rydde opp i kjølvannet av en redaksjonell prosess som ikke har vært god nok.

Har fått kritikk

- I kjølvannet av utgivelsen i USA, og debatten som har fulgt, har Cappelen Damm sett behovet for en ny og bredere gjennomgang av manus. Vår konklusjon er at boka ikke burde vært antatt, den vil ikke bli utgitt, og forlaget har orientert rettighetshaverne om dette, skriver forlaget i en pressemelding.

Verrett ble kjent for de fleste i Norge som kjæresten til prinsesse Märtha Louise (48), da de offentliggjorde forholdet sitt på Instagram i mai.

Tirsdag i forrige uke ble boka «Spirit Hacking: Shamanic keys to reclaim your personal power, transform yourself and light up the world» lansert på engelsk.

- Problematisk om kreft

Verrett skriver blant annet i boka at sykdommer som kreft kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve. Kreftlege Andreas Stensvold beskrev dette overfor Dagbladet som «direkte farlige påstander». Også Barnekreftforeningen har reagert kraftig på Verretts påstand om at barn kan påføre seg selv kreft.

Forlaget utdyper sin vurdering rundt avsnittene om kreft i pressemeldingen:

- Ytringsfrihetens rammer skal være vide. Imidlertid reiser denne bokas innhold betydelige etiske spørsmål som er relevante for Cappelen Damm som utgiver. For eksempel er avsnittene som omhandler kreft svært problematiske, og de kan være sårende, og i ytterste konsekvens skadelige, dersom det som står der tas bokstavelig.

De skriver videre at boka har vært gjenstand for juridiske betraktninger, men at det er etiske vurderinger som først og fremst ligger bak avgjørelsen om å stanse utgivelsen.

- Dette burde vært gjort tidligere. Manuset skulle ha vært gjennom en bredere redaksjonell vurdering og diskusjon ved antagelsestidspunktet, skriver forlaget.

Støttet kjæresten

Verrett skriver også i boka at ånder kan forårsake seksuelle sykdommer, og at disse kan behandles med et spesielt ritual. Sexolog Bente Træen kalte Verretts teorier om kjønn og seksuelt overførbare sykdommer «sprøyt».

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger ga boka en ener på terningen, og beskrev den som «gal manns tale».

Prinsesse Märtha Louise gikk ut med støtte til kjæresten på Instagram i forrige uke. «Så stolt av jobben du har gjort, min kjære», skrev hun til et bilde der hun holder opp Durek Verretts nye bok.

Hun tok også til motmæle mot kritikerne i kommentarfeltet.

«Man trenger da for all del ikke være enig med ham! Han har bare sitt syn som han deler og som berører oss til å ta nye eller samme ståsted som tidligere. Men viktig å bli utfordret på våre faste meninger mener jeg. Jeg elsker å utvikle meg og vokse. Og er glad for de som kan utfordre meg til vekst».

Dagbladet har kontaktet Durek Verrett, og publisisten hans i USA. De har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse. På spørsmål om han ønsket å kommentere ekspertenes kritikk, svarte Verrett via sin verifiserte Instagram-konto i forrige uke:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer