Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stopper Melgaards «dødshus»

Omdiskutert byggeprosjekt stanses av Byantikvaren i Oslo.

STANSES: Planene for kunstner Bjarne Melgaards dødshus er stanset, skriver Klassekampen. Foto: Johannes Worsøe berg
STANSES: Planene for kunstner Bjarne Melgaards dødshus er stanset, skriver Klassekampen. Foto: Johannes Worsøe berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunstner Bjarne Melgaard har lenge jobbet med konkrete planer om å bygge en enebolig, et såkalt «House to Die in», på Ullern i Oslo, men nå er det full stans i planene, melder Klassekampen.

Melgaard har samarbeidet med arkitektkontoret Snøhetta om planene for bygget, som er tenkt i tre deler: Et tårn på 16 meter, et atelier, og et hovedhus i svartbrent eik. Mange av bygningenes rom er tegnet til å ligge under bakken.

Naboene til «Kikut-tomta» har protestert mot planene for et helsvart bygg i nabolaget, og argumentert for at prosjektet «A house to die in» kan true barns sikkerhet med mulighet for drukning.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Nå har byantikvaren i Oslo sagt nei til planene, skriver Klassekampen i dagens papirutgave. Byantikvar Janne Wilberg har tidligere vært positiv, men nå setter hun foten ned for det ambisiøse prosjektet.

Det var grunnforholdene på tomta som til slutt gjorde prosjektet umulig å innstille positivt til.

- Vi hadde foreslått å bruke underjordisk tunnelteknikk for å begrense inngrepet på overflaten. Det lar seg ikke gjøre på grunn av de geologiske forholdene, og da ser ikke vi at det går an å dispensere for det, sier Wilberg til NRK Kulturnytt.

Tomta eies av eiendomskonsernet Selvaag, som sammen med SPOR Arkitekter og Snøhetta har jobbet med å søke om å få lov til å bygge på tomta siden 2011.

En mulighet for pådriverne bak byggeprosjektet er å klage avgjørelsen inn til Riksarkivaren. Kommunikasjonssjef Elin Helgeland Nilsen ved Snøhetta svarer ikke konkret på om dette blir aktuelt, men sier at de tar byantikvarens innstilling til etterretning.

- Vi konsentrerer oss om videre prosess og fortsetter dialogen med alle parter i prosjektet, melder Helgeland Nilsen.

Hele Norges coronakart