Stopper teaterstykke etter sterke påstander i dokumentar

En sak fra nittitallet, der en svensk skuespiller ble dømt for mishandling av artisten Josefin Nilsson, skaper igjen debatt i Sverige.

KJENT ARTIST: Josefin Nilsson gjorde suksess i Sverige på nittitallet med bandet Ainbusk. Men på samme tid opplevde hun både fysisk og psykisk mishandling fra sin tidligere kjæreste, en svensk skuespiller, hevdes det i en ny dokumentar om hennes liv. Foto: NTB scanpix
KJENT ARTIST: Josefin Nilsson gjorde suksess i Sverige på nittitallet med bandet Ainbusk. Men på samme tid opplevde hun både fysisk og psykisk mishandling fra sin tidligere kjæreste, en svensk skuespiller, hevdes det i en ny dokumentar om hennes liv. Foto: NTB scanpixVis mer

En dokumentar om artisten Josefin Nilsson har ført til stor debatt i Sverige den siste tida. I dokumentaren «Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är» forteller søsteren hennes, Marie Nilsson Lind, om at artisten opplevde både drapstrusler og mishandling fra sin tidligere kjæreste, ifølge Expressen.

Josefin Nilsson døde i 2016, 46 år gammel.

I etterkant av dokumentaren har mannen som ble dømt i saken, en svensk skuespiller, blitt utsatt for massiv kritikk på sosiale medier, og saken har fått stor omtale i Sverige.

I dag ble det kjent at mannens arbeidsplass, teatret Dramaten, stopper et teaterstykke der mannen er med, melder Dagens Nyheter.

- Det går ikke an å gjennomføre dem, det er til alles beste, sier teatrets pressesjef Lena Törner til avisa.

Kjent sanger

På 90-tallet var Josefin Nilsson en profilert artist og skuespiller i Sverige. Men kvinnen i spissen av den populære gruppa Ainbusk gikk samtidig gjennom et dramatisk brudd i privatlivet.

I SVT-dokumentaren forteller søsteren om episoder av både fysisk og psykisk mishandling mot Josefin Nilsson.

Blant annet skal skuespilleren ha holdt opp en brevkniv, som Nilsson ble skadet av da hun holdt opp armene for å beskytte seg. I et teaterstykke har Nilsson også beskrevet detaljert hvordan mannen skal ha dyttet henne mot en vegg, tatt kvelertak på henne og spyttet henne i fjeset.

Nilsson gikk til slutt til politiet, og saken endte i retten.

Flere transkriberte telefonsamtaler, som også ble lagt fram i retten, blir lest opp i dokumentaren, ifølge Expressen.

- Jeg våkner av hat til deg. Et enormt jævla hat. Jeg lover deg min hevn, og den kommer til å bli søt. Jeg skal tenke ut noe raffinert for deg, bare for deg, sier skuespilleren blant annet i en telefonbeskjed.

Fikk mildere dom

Skuespilleren ble i 1998 dømt i tingretten til tre måneders fengsel for tre tilfeller av mishandling mot Josefin Nilsson. Men i lagmannsretten endte det med at han ble frikjent for to av tilfellene, og fikk en betinget dom. Begrunnelsen var blant annet at han var tidligere ustraffet, og at han hadde lidd hardt under mediedekningen av saken.

Den over 20 år gamle saken er altså nå blitt aktualisert igjen gjennom dokumentaren, og mange har uttrykt at de er sinte over at skuespilleren fortsetter i sin karriere.

I etterkant av dokumentaren er det blitt opprettet en hashtag, #brinnforjosefin, og lørdag kveld ble det holdt en markering der flere hundre personer møtte opp.

- Er allerede dømt

Skuespilleren har selv sagt til Expressen at dette er en gammel historie fra tjue år siden.

- Det er jo som å gå til en hvilken som helst kriminell og si at nå skal man gå gjennom det igjen. Det er ikke sånn det fungerer i svensk rettsvesen, sier mannen, og fortsetter:

- Dere vil skrive om dette, men det er sånt som folk egentlig ikke bryr seg om. Nå finnes det en hel kvinneorganisasjon som kan tenkes å bli opprørt av dette. Men dette er gamle greier og det er allerede falt en dom, sier mannen til avisa.

Dokumentaren finnes på strømmetjenesten SVT play, og sendes på SVT2 29. mars.