Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stopper utbetalinger til Dimmu Borgir

Pengekrangel med sparket medlem.

I KONFLIKT: Dimmu Borgir har sparket to av medlemmene sine, bassist Vortex (nummer to fra venstre) og keyboardist Mustis (nummer to fra høyre). Nå starter en pengekrangel som kan ende i retten. FOTO: SCANPIX
I KONFLIKT: Dimmu Borgir har sparket to av medlemmene sine, bassist Vortex (nummer to fra venstre) og keyboardist Mustis (nummer to fra høyre). Nå starter en pengekrangel som kan ende i retten. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I begynnelsen av september sparket Dimmu Borgir to av medlemmene sine, keyboardist Mustis (Øyvind Mustaparta) og bassist ICS Vortex (Simen Hestnæs).

Keyboardisten mener nå han har store beløp til gode fra resten av bandet. Mustis mener han skulle ha blitt kreditert som låtskriver på 19 sanger, og at han dermed har gått glipp av inntekter fra Tono (konsertspilling, radio og annen offentlig framføring) og NCB (plate- og internettsalg).

Dimmu Borgir er et av Norges mestselgende band noensinne, med drøyt to millioner albumsalg på verdensbasis.

Nå har Tono frosset alle utbetalinger til Dimmu Borgir i påvente av at saken skal få en løsning.

Betydelige beløp
Mustaparta har engasjert advokat Øystein Flagstad i advokatfirmaet Grette.

- Mustaparta ønsker å bli registrert som låtskriver hos Tono. I tillegg ønsker han erstatning for de utbetalingene som allerede er foretatt, som ikke har kommet ham til gode. Dette går tilbake til 1999, så det er snakk om betydelige beløp, sier Flagstad til Dagbladet.no.

Mustaparta har ikke blitt kreditert i det hele tatt for låtene på platene «Puritanical Euphoric Misanthropia» (2001) og «In Sorte Diaboli» (2007), til tross for at han mener å ha bidratt betydelig kreativt på disse.

- Hvorfor har ikke Mustaparta reagert på dette før nå?

KREVER VEDERLAG: Keyboardist Øyvind Mustaparta kan ha krav på store beløp fra sin tid i bandet. ARKIVFOTO: ERIK THALLAUG
KREVER VEDERLAG: Keyboardist Øyvind Mustaparta kan ha krav på store beløp fra sin tid i bandet. ARKIVFOTO: ERIK THALLAUG Vis mer

- Han overlot til de andre å ta seg av innmeldingen, og stolte på at disse gjorde dette korrekt, sier advokat Flagstad.

Keyboardisten har tidligere antydet at han fikk sparken fordi han satte i gang undersøkelser rundt den økonomiske fordelingen. Hans sparkede kollega Simen Hestnæs har nylig uttalt at han regner Mustaparta for å ha vært den kreative kraften i bandet.

Blir trolig rettsak
Tonos juridiske sjef Irina Eidsvold Tøien forteller at det er rutine å fryse utbetalinger, når det oppstår krangel om kreditering innad i et band. Tono kan ikke selv avgjøre slike uenigheter.

- Vi har registreringssystemer som bygger på at informasjonen vi får fra medlemmene er riktig. Dersom det oppstår en tvist om riktigheten av registreringen, så må partene avgjøre dette utenfor Tono-systemet, sier hun.

Partene må derfor bli enige, gjennom en rettssak eller på andre måter.

- I tvister vil det ofte være Tono-medlemmer som står mot hverandre. Da ønsker vi å få objektive bevis for rettighetsforholdene - enten via domstolene eller ved at de kommer til enighet.

Hun oppfordrer unge band til å være nøye med å registrere informasjon om låtskrivere, og involvere samtlige bandmedlemmer i diskusjonen.


De resterende medlemmene i Dimmu Borgir ønsker ikke å kommentere saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!