Stoppet av fortida

Mari Maurstad får ikke bygge hytte på ei tomt hun har på slektsstedet i Nordfjord. Tomta er full av fortidsminner fra 200 år før Kristus. Løsningen kan bli at hun får bytte ei tomt med halvbroren Toralv.

Det er Mari Maurstad selv som skriver om det noe (u)heldige funnet av fortidsminner på hyttetomta si, på nettstedet kjentfolk.no, der hun har sin egen offisielle hjemmeside. Nordfjord betyr mye ikke bare for henne, men også for halvbroren Toralv Maurstad, som også har et sted her.

«Jeg merker at det er litt å komme hjem når jeg er på besøk der,» skriver hun.

- Flott og grusomt

Da Mari var lita, tilbrakte hun hvert eneste år en måned av sommeren i Nordfjord, og nå vil hun gjerne bygge på tomta si - men det er altså ikke gjort i en fei.

«Og gjett hva!», skriver Maurstad, «Tomten min viser seg å ha rester fra 200 år før Kristus. Det er jo kjempeflott og grusomt på samme tid. Hvorfor måtte disse hauggamle menneskene bygge akkurat der jeg skulle bygge? Selvfølgelig fordi det er en fin plass. Men hvorfor kunne de ikke lagt igjen noen gode pilspisser, jernsmykker eller noe annet hyggelig som jeg kunne ha som minne?»

Leide arkeologer

Mari Maurstad forteller at hun har gjort det meste for å få ei hytte på tomta, men ingenting nytter. Først trodde hun at arkeologene tok feil, så hun brukte like godt «en månedslønn» på å hyre inn sine egne arkeologer. Men de fant bare enda flere «fantastiske grusomheter».

Til sist tok hun med seg kultursjefer, teknisk etat, ordførere og arkeologer til tomta.

Kan bytte

«Det var et slags allmøte der i ruinene. Veldig gemt gjort av dem. De ga meg et lite håp likevel, fordi det er noe som heter makeskifte, jeg kan bytte arealer med Toralv [...],» skriver Mari Maurstad, før hun avslutter med:

«Så får jeg prøve å finne et sted som er så ulendt at ingen fra 2200 år tilbake trodde at det gikk an å bygge der. Ordet hytte hadde de vel aldri hørt om.»

FORTIDSMINNETRØBBEL: Mari Maurstad har ei tomt i Nordfjord hun gjerne vil bygge ei hytte på. Problemet er bare at tomta er full av fortidsminner fra før Jesu tid. Foto: ROLF M. AAGAARD/Scanpix