Stoppet av israelske soldater

Kari Bremnes og den palestinske artisten Rim Banna måtte snike seg inn i Betlehem for å holde konsert, etter å ha blitt stoppet gjentatte ganger av væpnede israelsk soldater.

JERUSALEM (Dagbladet): -  Det var de israelske soldatene som ikke ville la oss slippe gjennom, forteller Kari Bremnes etter den heller utrivelige affæren.

Kvelden før hadde hun og den palestinske artisten Rim Banna møtt opp ved veisperringen utenfor Betlehem.

Men der sa det stopp. Inne i den beleirede byen hadde flere hundre palestinere gledet seg til å gå på konsert, men kunstnerne ble stoppet av unge israelske soldater med M-16-geværene klare til bruk.

-  Først prøvde vi én veisperring, så prøvde vi en annen, men vi kom ikke gjennom, forteller Bremnes.

Måtte snike seg inn

Til slutt endte artistene opp med å snike seg forbi de israelske soldatene på en høyde lenger øst. Og endelig innenfor Betlehems bygrense kunne de kjøre til konsertstedet i Dar Annadwa-bygningen.

-  Folk her inne har ikke så mye å glede seg over. Det er som om de har gitt opp, resignert, sier Kari Bremnes over en kopp kaffe på American Colony Hotel i Jerusalem, vel tilbake etter en farlig ferd.

Sterk og svak

Det var ikke slik Kirkens Nødhjelp trodde det skulle gå da de inviterte musikerne til Midtøsten. For 47-åringen fra Svolvær, som kom for å vise sympati med det palestinske folket, ble episoden bare nok et eksempel på hvordan dagliglivet under okkupasjonen utfolder seg.

-  En side er sterk og har makt, den andre er svak og uten makt. Bare se på muren på Vestbredden, hvordan en bonde ikke engang får passe sine oliventrær, sier hun.

Inne i Betlehem framførte Bremnes og Banna sanger fra CD-en «Vuggeviser fra ondskapens akse», som er en samling låter fra Palestina, Afghanistan, Irak og Syria.

De samlet også nytt stoff til forestillingen «Finn veien, engel», som skal opp i Oslo i desember.

-  Dette er en fortsettelse av kampen, bare med musikk.

Gjennom de fire åra med intifada, har hun stadig sneket seg over grensen for å opptre inne i flyktningleirene i Jenin og Nabulus.

-  Jeg ønsker å være med mitt folk i slike vanskelige dager, sier 38 år gamle Banna fra Nasaret.

Sanginspirasjon

Kari Bremnes har under besøket i Midtøsten sett den åtte meter høye sementmuren på Vestbredden, sett passasjene for jødiske bosettere inne i Jerusalems gamleby, og, ikke minst, de endeløse veisperringene.

Likevel gjenstår spørsmålet om kunsten - eller musikken - virkelig vil forandre historien:

-  Man må ha en klippetro på at det går. Hjemme er det som om folk er lei av nyhetene fra Midtøsten. Så man må bare forsøke å komme gjennom til dem på en annen måte, sier hun oppgitt.

Om ikke annet, så har opplevelsene under okkupasjonen gitt henne ideer til nye sanger hun ønsker å skrive. Til hennes forargelse er det dessverre nok stoff å ta av i Midtøsten, men hun håper i det minste at hennes sanger vil vekke folk på en måte som «avislesning ikke lenger makter».

-  Altfor mange er rett og slett blitt urokkelige i sin uvitenhet, sier Bremnes.

SYNGER FOR FRED: Kari Bremnes (t.v.) og den palestinske sangeren Rim Banna fotografert med Klippemoskeen i Jerusalem i bakgrunnen. Dagen før ble de stoppet av israelske soldater på vei inn i Betlehem, hvor de skulle holde konsert.