BESLAGLAGT: Picasso-maleriet fra 1906, «Head of a Young Woman» ble beslaglagt fra en seilbåt på Korsika. Maleriet er antatt å være verd mer enn 25 millioner euro. Foto: AFP PHOTO / FRENCH CUSTOMS OFFICE
BESLAGLAGT: Picasso-maleriet fra 1906, «Head of a Young Woman» ble beslaglagt fra en seilbåt på Korsika. Maleriet er antatt å være verd mer enn 25 millioner euro. Foto: AFP PHOTO / FRENCH CUSTOMS OFFICEVis mer

Stoppet Picassos «pikehode» på Korsika

Franske tollere fattet mistanke og fikk stanset et forsøk på å eksportere et Picasso-maleri ulovlig fra Spania til Sveits.

Maleriet «Head of a Young Woman» ble funnet om bord på et skip på havnen i Calvi på Korsika, og beslaglagt av franske tjenestemenn sist fredag.

Dagen før hadde kapteinen på båten prøvd seg på kunsteksport, men viste seg definitivt ikke å ha papirarbeidet i orden - noe som førte til at franske tjenestemenn rykket ut og gikk om bord.

- Nasjonalskatt Picasso-maleriet fra 1906 skal ifølge AFP ha vært underveis til Sveits, til tross for at myndighetene i Spania har erklært bildet en nasjonalskatt som ikke kan eksporteres.

Det er verdt «mer enn 25 millioner Euro», og eies av bankieren Jaime Botin, oldebarnet til Santander-bankens grunnlegger og selv tidligere president i banken. Det er også Santander som eier den britiskregistrerte båten, skriver AFP. Botin selv var ikke om bord, og eksportsøknaden var heller ikke i hans navn.
 

Eksportsøknad avvist El Pais skriver at det var Botins nå avdøde bror Emilio, som gikk bort i fjor høst, som kjøpte bildet i 1977. I 2012 ble en eksportsøknad til London avvist av Spanias kulturminister. Da ble en yacht med maleriet om bord stoppet i Valencia.

Rettstvisten ble endelig avgjort tidligere i år, da spansk rett fant at bildet var ulovlig å eksportere fordi det var av «kulturell interesse».

(©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram