Stoppet Zuma-video

Den norske tv-kanalen ZTV vil ikke vise den nye videoen til synthpop-duoen Zuma. De frykter at folk skal få epilepsianfall.

Oslogruppa Zuma, som ble Spellemann-nominert som beste popgruppe for to år siden, får ikke vist sin nye video «Bowie Tapes» på ZTV. Musikkvideoen inneholder så kjapp bildeklipping at ZTV ikke våger å vise den, i frykt for at epileptikere skal få anfall.

- Vi har spesialister i England som ser igjennom hver eneste video for å kontrollere slike ting. Det finnes regler for hvor mange sekunder bildeklippene skal vare, fordi folk kan få epileptiske anfall av svært raske klipp, sier musikkansvarlig i kanalen, Merete La Verdi. Hun forteller at også Britney Spears' video «I Love Rock'n'Roll» måttet klippes om.

Vises på NRK

Gruppas album «Juno» solgte 18000 eksemplarer og var dermed landets mestselgende debutalbum i 2001. Den nye singelen «Bowie Tapes» er en forsmak på plata «A Rainboy», som kommer 3. februar. Den aktuelle videoen er regissert av Carl Jürgens, som også har hatt regien på en av Morten Abels videoer.

- Det er synd at de ikke vil vise den, for ZTV er en viktig videokanal. Jeg synes disse reglene er litt rare, for det er blitt laget videoer med de samme effektene tidligere, sier gruppas keyboardist Henrik Njaa.

Han forteller at det daglige musikkvideoprogrammet «Svisj» på NRK2 har sendt videoen.

NRKs Line Belsvik bekrefter at de har vist Zumas nye video.

Ingen advarsler

- Ja, den er inne på lista nå. Jeg har hørt om problemstillingen tidligere, men vi har ikke fått noen advarsler mot å vise denne videoen.

Overlege Karl Otto Nakken ved Statens Senter For Epilepsi forteller at det bare er tre-fire prosent av epileptikerne som er såkalt lysømfintlige.

- De som er i den sårbare gruppa, kan få utløst et anfall dersom frekvensen blir mellom 15 og 25 blink pr. sekund. Men dette gjelder altså et lite mindretall blant epileptikere.

- Dersom noen får anfall av videoen, skal de få et signert Zuma-album, sier Henrik Njaa.

FARE FOR EPILEPTIKERE: Alexander Stenerud i den snart albumklare synthpop-duoen Zumas video til låten «Bowie Tapes», som ikke kan vises på ZTV fordi den kan gi epileptikere anfall.