KULTSKREKK: Bill Skarsgård spiller monsteret Pennywise, som tar form etter ofrenes verste mareritt, i nyinnspillingen av «It». Video: Warner Bros. Pictures Vis mer

Stephen Kings «It»:

Stor begeistring for «It»: - Sykt skummel, og Skarsgård er perfekt

Lovordene sitter løst blant dem som allerede har sett klovnemonsteret i filmatiseringen av «It».

(Dagbladet): Det er knyttet store forventninger til filmatiseringen av Stephen Kings grøsserklassiker «It» fra 1986, om klovnen Pennywise, som kidnapper og dreper barn. TV-versjonen fra 1990 ble svært populær, og nyinnspillingen har derfor store sko å fylle. Men ifølge en rekke anmeldere og journalister som allerede har sett filmen, vil forventningene bli innfridd.

«Jeg mener dette er en av de beste Stephen King-filmatiseringene som noen gang er laget», skriver Anthony Breznican, fra Entertainment Weekly, på Twitter.

Filmen har premiere 8. september, og følger de syv barna i «The Losers' Club», som må kjempe mot sin verste frykt når barn forsvinner sporløst fra byen Derry.

Klovnen Pennywise er opprinnelig et monster, som tar form etter det ofrene frykter mest.

- Tema filmskapere ofte ignorerer

Breznican legger til at filmen er skremmende nok, samtidig som den løftes av et fokus på bittersøtheten av å vokse opp, vennskap, lojalitet og samhold.

«I tillegg til morderklovner, dykker «It» også dypt inn i sorgen og sinnet barn føler når de innser at de som skal elske og beskytte dem gjør det motsatte. Dette er temaer i Kings bøker, som filmskapere ofte ignorerer. Men de beste filmatiseringene viser at man forstår at det er disse temaene som er de viktigste», skriver Breznican.

Han skriver også at han mener filmatiseringen yter boka rettferdighet.

- Elsker filmen

Erik Davis, redaktør av Fandango, beskriver filmen som «skummel, blodig, svært morsom, romantisk og uten tvil en av mine favorittfilmer i år».

Colliders Haleigh Foutch skriver at hun elsker filmen.

«Den er alt jeg ønsket meg. Sykt skummel, Skarsgård er perfekt som Pennywise og «the Losers» er perfeksjon», skriver hun.

Andre skriver at den er «bråkete, skummel og morsom. Best av alt, den har et hjerte», og at den er utrolig, «god casting, overraskende morsom, og genuint nervepirrende. Du vil fortsatt kjenne frykten når du kommer hjem».

To filmer

Dette er den første av to nye filmer basert på Stephen Kings roman fra 1986.

Mens den første filmen fokuserer på barna, vil den andre følge dem inn i voksenlivet når de returnerer til hjembyen hvor de igjen møter monsteret, skriver Variety.

Spiller klovnen

Tim Curry spilte rollen som klovnen fra helvete i miniserien for TV i 1990, og har gjort et uutslettelig inntrykk som klovnemonster. I nyinnspillingen er det Bill Skarsgård som spiller rollen som den grusomme klovnen. Ifølge dem som allerede har sett filmen, ser det ut til at han gjør det med bravur.

Skarsgård er sønn av skuespiller Stellan Skarsgård, og broren til skuespiller Alexander Skarsgård. I tillegg til «It» hadde også filmatiseringen av Stephen Kings bokserie «The Dark Tower» kinopremiere i år.