Stor fare for OL-sprekk

Ingress

Meninger

Et springende punkt i debatten om et mulig OL i Oslo vinteren 2022 er de offentlige utgiftene arrangementet vil påføre byen og landet. Anslagene som er gjort i forbindelse med garantisøknaden, er usikre. De skal rett nok kvalitetssikres av eksterne eksperter. Men fortsatt er det all grunn til å være skeptiske til de summene på vel 20 milliarder kroner som nevnes i dokumentene. De beregningene som foreligger er åpenbart påvirket av ønsket om å vise stor økonomisk ansvarlighet.

Klassekampen har hentet fram en oversikt utarbeidet av forskere ved Universitetet i Oxford som viser at alle olympiske leker fra 1960 systematisk er kostnadsmessig undervurdert. OL i Sochi neste vinter var beregnet til 60 milliarder kroner, men er så lang havnet på 320 milliarder. Vinter-Ol i Vancouver for tre år siden ble omtalt som et lavbudsjettarrangement, slik også de eventuelle Oslo-lekene er markedsført. Sluttsummen ble 60 milliarder kroner, altså nesten tre ganger så mye som Oslo-lekene så langt er beregnet å koste.

De totale kostnadene ved et slikt kjempearrangement er det ikke lett å beregne fordi de inngår i et bredt spekter av investeringer. Men forskerne i Oxford mener også at slike leker med vilje budsjetteres for lavt tidlig i prosessen. Når den endelige beslutningen om arrangement er fattet til stor ståhei og nasjonal opprømthet, er det lett å få tilgivelse for økonomiske sprekker. Konkurransen om å få lekene er sterk. Det spilles heftig på nasjonale strenger, og tildelingen fra Den olympiske komiteen betraktes som en internasjonal anerkjennelse av land og folk.

Oslo legger opp til betydelig gjenbruk av anlegg. Men nye anlegg blir nesten alltid underbudsjettert. Hoppbakkene i Holmenkollen for noen år siden er et godt eksempel. Utbygging av infrastruktur har også en tendens til å legge på seg under prosessen. En tommelfingerregel er at sluttresultatet ligger minst 40 prosent over de første kalkylene.

Når Oslos befolkning den 9. september inviteres til å si ja eller nei til det opplegget som kommunen har skissert, er det derfor all grunn til å plusse på tallene en god del milliarder. Er det en for høy pris? Det bør være mulig å få god byutvikling, for eksempel i Groruddalen, for langt mindre enn det et OL i Oslo i 2022 vil koste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.