DEBATT

Debatt: Narkotikapolitikk

Stor forvirring rundt narkovedtak i Stortinget

Rusreform? Situasjonen i Norge er uendret.

INGEN TING ER ENDRET: Sannheten er at ingen lover eller regler er endret, skriver Arild Knutsen (t.h.) om den såkalte rusreformen. Her møter han stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) i forbindelse med et lunsmøte i regi av Arbeiderpartiet og Foreningen for human narkotikapolitikk på stoffbrukerdagen for to år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
INGEN TING ER ENDRET: Sannheten er at ingen lover eller regler er endret, skriver Arild Knutsen (t.h.) om den såkalte rusreformen. Her møter han stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) i forbindelse med et lunsmøte i regi av Arbeiderpartiet og Foreningen for human narkotikapolitikk på stoffbrukerdagen for to år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forrige ukes stortingsdebatt og endelige budsjettvedtak har skapt mye forvirring om gjeldende narkotikapolitikk, særlig blant de impliserte.

Uka i forkant skrev riksavisene og flere titalls lokalaviser om en kommende ruspolitisk reform som det nå endelig var flertall for blant stortingsrepresentantene og som skulle vedtas i forbindelse med budsjettet. Siden har jeg daglig fått henvendelser med spørsmål om narkotika nå er legalisert eller i hvert fall avkriminalisert. Og hva det i så fall innebærer.

Forvirringen er likevel større enn som så. For eksempel skrev Bergensavisen torsdag 21. desember en lederartikkel med overskriften: «Legalisering kan gjøre situasjonen verre». Og i ingressen: «Det er flertall på Stortinget for å legalisere bruk av narko».

Sannheten er at ingen lover eller regler er endret. Det er stadig fare for å bli tatt og straffet for bruk og besittelse av stoffer. Flertallet i Stortingets helse- og omsorgskomité skrev under på et notat til budsjettet, forfattet av SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson, der det står at partiene ønsker å overføre ansvaret for samfunnets oppfølging for bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk fra justissektoren til helsetjenesten.

Helseminister Bent Høie sa i 2016 at han ønsker en slik ruspolitisk snuoperasjon og partiene Venstre, Arbeiderpartiet, Høyre og SV har dette i sine partiprogrammer.

Flertallspartiene gikk altså til valg på dette, og med notatet viste de helseministeren at han har støtte i komiteen. I februar neste år reiser helse- og omsorgskomiteen til Portugal for å lære om deres avkriminaliseringsreform. Deretter skal de utrede muligheten for innføring av en tilsvarende reform i Norge. Inntil det skjer, er situasjonen uendret.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer