Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Narkotikapolitikk

Stor forvirring rundt narkovedtak i Stortinget

Rusreform? Situasjonen i Norge er uendret.

INGEN TING ER ENDRET: Sannheten er at ingen lover eller regler er endret, skriver Arild Knutsen (t.h.) om den såkalte rusreformen. Her møter han stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) i forbindelse med et lunsmøte i regi av Arbeiderpartiet og Foreningen for human narkotikapolitikk på stoffbrukerdagen for to år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
INGEN TING ER ENDRET: Sannheten er at ingen lover eller regler er endret, skriver Arild Knutsen (t.h.) om den såkalte rusreformen. Her møter han stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) i forbindelse med et lunsmøte i regi av Arbeiderpartiet og Foreningen for human narkotikapolitikk på stoffbrukerdagen for to år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige ukes stortingsdebatt og endelige budsjettvedtak har skapt mye forvirring om gjeldende narkotikapolitikk, særlig blant de impliserte.

Uka i forkant skrev riksavisene og flere titalls lokalaviser om en kommende ruspolitisk reform som det nå endelig var flertall for blant stortingsrepresentantene og som skulle vedtas i forbindelse med budsjettet. Siden har jeg daglig fått henvendelser med spørsmål om narkotika nå er legalisert eller i hvert fall avkriminalisert. Og hva det i så fall innebærer.

Forvirringen er likevel større enn som så. For eksempel skrev Bergensavisen torsdag 21. desember en lederartikkel med overskriften: «Legalisering kan gjøre situasjonen verre». Og i ingressen: «Det er flertall på Stortinget for å legalisere bruk av narko».

Sannheten er at ingen lover eller regler er endret. Det er stadig fare for å bli tatt og straffet for bruk og besittelse av stoffer. Flertallet i Stortingets helse- og omsorgskomité skrev under på et notat til budsjettet, forfattet av SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson, der det står at partiene ønsker å overføre ansvaret for samfunnets oppfølging for bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk fra justissektoren til helsetjenesten.

Helseminister Bent Høie sa i 2016 at han ønsker en slik ruspolitisk snuoperasjon og partiene Venstre, Arbeiderpartiet, Høyre og SV har dette i sine partiprogrammer.

Flertallspartiene gikk altså til valg på dette, og med notatet viste de helseministeren at han har støtte i komiteen. I februar neste år reiser helse- og omsorgskomiteen til Portugal for å lære om deres avkriminaliseringsreform. Deretter skal de utrede muligheten for innføring av en tilsvarende reform i Norge. Inntil det skjer, er situasjonen uendret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!