Norgesferie 2021

Stor guide: Reisebøker om Norge

Enten du skal til skogs, på fjellet, til kysten eller på byferie: Det finnes en reisebok for deg. Her er 12 bøker du kan ta med deg på norgesferie i sommer.

TIPS TIL NORGESFERIEN: I «Min Insta-tur» tar Julie Bjanes oss med til 50 norske destinasjoner. Her ved Ljøbrekka, over Geirangerfjorden. Foto fra boka
TIPS TIL NORGESFERIEN: I «Min Insta-tur» tar Julie Bjanes oss med til 50 norske destinasjoner. Her ved Ljøbrekka, over Geirangerfjorden. Foto fra boka Vis mer
Publisert
«Gatelangs i Oslo» av Leif Gjerland, Dreyers Forlag
«Gatelangs i Oslo» av Leif Gjerland, Dreyers Forlag Vis mer

1. «Gatelangs i Oslo»: For deg som liker byen

En håndbok i ordets beste forstand, utformet sånn at du kan bla opp der og da. Undertittelen «18 byvandringer med avstikkere» holder hva den lover. Mange vil huske Leif Gjerstad fra «Kjenn din by»-vandringer i hovedstaden. Med kulturinteresse og kunnskap i bagasjen leder forfatteren an i etapper som «1. Bogstadveien - fra Homansbyen til Majorstuen» eller «12. Sandakerveien - fra Nordpolen til Hønse-Lovisas hus». Interessant også for de innfødte.

«Min Insta-tur» av Julie Bjanes, Cappelen Damm
«Min Insta-tur» av Julie Bjanes, Cappelen Damm Vis mer

2. «Min Insta-tur»: For deg som vil dele på nettet

«Hei jeg heter Julie, og jeg er turoman». Julie byr på seg i ulike faser av livet. Som høygravid, som småbarnsmamma, som kjæreste. Julie poserer på «Det lille fjellet med den store utsikten» eller i «Ringenes Herre-landskap i Valdres». Aller best trives hun i landskapet rundt Stranda på på Sunnmøre. I en bok på 180 sider presenterer Julie 50 destinasjoner, alltid med seg selv i spenstige positurer, også med kjole og hårsløyfe på toppen. Tekstreklame trekker ned.

«Fossene i Norge» av Jens Fredrik Nystad, Dreyer forlag
«Fossene i Norge» av Jens Fredrik Nystad, Dreyer forlag Vis mer

3. «Fossene i Norge»: For deg som liker fritt fall

Knapt noe naturfenomen representer Norge bedre enn fossefallet. Et symbol på kraft, skjønnhet og renhet. Det er anslått at hele 4600 minikraftverk er mulig å bygge ut i Norge. Dersom alle skulle bli realisert, «ville tapet av natur bli enormt», advarer forfatteren. Men framfor alt, nå som det er ferietid, bør vi glede oss over de tre firedeler av boka som er som er viet fossene i tekst, kart og bilder. Du får opplysninger om total fallhøyde, høyde i fritt fall og endog koordinater og detaljert beskrivelse av hvordan du finner fram til fossen, steg for steg.

«Skinnelangs» av Erlend Garåsen, Kagge
«Skinnelangs» av Erlend Garåsen, Kagge Vis mer

4. «Skinnelangs»: For deg som er jernbane-entusiast

Forfatteren er statsviter og og jobber som senioringeniør på Univetditetet i Oslo når han ikke er på tur langs gamle jernbanestrekninger i Norge. Boka presenterer i velskrevet tekst og med vakre bilder, gamle og nye, et stykke kulturhistorie som er i ferd med å bli gjennoppdaget: «Ulønnsomme» sidebaner som er blitt nedlagt etter 1957, da norsk jernbanenett var på det lengste med 4498 kilometer. Dresinsykling på Numedalsbanen ble min favorittstrekning.

«Gjennom Oslomarka med ildsjeler» av Håkon Breivik Myhr, Dreyer
«Gjennom Oslomarka med ildsjeler» av Håkon Breivik Myhr, Dreyer Vis mer

5. «Gjennom Oslomarka med ildsjeler» : For deg som er eller vil bli Marka-vandrer

Her kan du bli kjent med hele Oslomarka. Forfatteren, Manglerud-gutt og gammel speider, har engasjert 48 ildsjeler til å vise vei gjennom Den Norske Turistforenings hyttenett i Marka. Ildsjelene er veteraner som på hvert sitt vis frivillig har kjempet for vern av Oslomarka. Og bedre reisefølge kan du ikke få til Krokskogens eventyr, eller inn i Østmarka naturreservat. Boka er et møte med fantastiske steder og fantastiske mennesker du aldri vil møte i Se og Hør.

«Bortom allfarveg» av Gunnar Garfors, Skald
«Bortom allfarveg» av Gunnar Garfors, Skald Vis mer

6. «Bortom allfarveg»: For deg som vil gå utenom allfarvei

Forfatteren som til daglig er journalist i NRK, har ifølge forlaget status som «verdas mest vidreiste person». Han har virkelig lagt seg i selen, og han byr på ferskvare: l løpet av 2020 og 2021 har Garfors selv besøkt sine favoritter «i bil, buss, fly, båt, på sykkel og til fots». Til sammen en reise like lang som rundt ekvator. De aller fleste av hans reisemål er umiddelbart ukjente, i hvert fall for denne anmelder. Forfatteren har med omhu unngått Geiranger og Besseggen.

«Tur-retur Norge med @helenemoo» av Helene Myhre Østervold, Strawberry Publishing
«Tur-retur Norge med @helenemoo» av Helene Myhre Østervold, Strawberry Publishing Vis mer

7. «Tur-retur Norge med @helenemoo»: For alle som vil på tur med influenser-Helene

Her deler 23 år gamle Helene sine beste reiseråd. Som hun påpasselig sier i et intervju med P3Morgen: Naturferie i Norge er myggestikk, biltrøbbel og stiv kuling. Hun advarer med andre ord om å begynne ferien med altfor høye forventninger: Alt er ikke som på Instagram. Boka byr på praktiske råd, ikke minst hva en god pakke med turmat bør inneholde. Og selvsagt gir hun råd og tips til hvordan du tar bilder - som kan deles på Instagram og Twitter.

«Norges beste omveier» av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes, Cappelen Damm
«Norges beste omveier» av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes, Cappelen Damm Vis mer

8. «Norges beste omveier»: For deg som har vært ute en tur før

Vi lar denne utgaven representere de tre bøkene i serien «Norges beste», som er Cappelen Damms bearbeidede utgave av NAFs berømte veibok. En litt friskere og mer lettlest gjengivelse av klassikeren, kan vi kanskje si. Reisebutikken Nomaden i Oslo omtaler bøkene i serien som de mest gjennomarbeidede og best àjourførte turbøkene vi har for bilturisme i Norge.

I årets «Omveier» har forfatterne valgt ut 32 strekninger. Anbefales!

«110 unike overnattinger i Norge» av Torild Moland, Vigmostad & Bjørke
«110 unike overnattinger i Norge» av Torild Moland, Vigmostad & Bjørke Vis mer

9. «110 unike overnattinger i Norge»: For deg som liker det sære og spektakulære.

Forfatteren vil være kjent som som God Morgen Norges reiselivsekspert, og har utgitt en rekke bøker innen sjangeren. Her forteller hun om designere som har satset på nyskapende arkitektur, historiske minner og nærhet til natur. Noen heller sære greier er også med. Jeg vil i denne omgang nøye meg med noen stikkord fra forlaget: Hva med å sove i en vintønne, i en nedlagt silo eller et gammelt bilvrak? Eller en natt i toppen av et tre med kjæresten? Jeg sier ikke mer.

«Norges beste turklassikere» av Hege og Stine Schultz Heireng, Gyldendal
«Norges beste turklassikere» av Hege og Stine Schultz Heireng, Gyldendal Vis mer

10. «Norges beste turklassikere»: For deg som vil se de gamle, gode

En bok som holder hva den lover i tittelen. Mens mange av årets turbøker satser på uvanlige opplevelser utenfor allfarvei, er vi her på kjent grunn, om ikke trygg grunn: Galdhøpiggen, Romsdalseggen, Utladalen. Nei, vi trenger ikke reise utenlands for å oppleve det eventyrlige. For første gang er 50 av Norges mest klassiske turer samlet i én bok, inneholdende nyttige kart, og - ikke minst - nyttige tips om hvordan vi kan komme køfritt fram.

«Kystferie i Norge» av Espen A. Jacobsen, Vigmostad & Bjørke
«Kystferie i Norge» av Espen A. Jacobsen, Vigmostad & Bjørke Vis mer

11. «Kystferie i Norge»: For dem som liker norskekysten og Hurtigruten - og hvem gjør ikke det?

– Jeg skriver for alle. For dem som reiser med Hurtigruten, og for dem som bruker landeveien, forteller forfatter og fotograf Espen A. Jacobsen i intervjuer om boka. Han framholder med rette at norskekysten er unik i verdenssammenheng, med sin kontrastfylte natur og sine mange gjestfrie lokalsamfunn. Det er skrevet mange bøker om strekningen Bergen-Kirkenes.

Espen A. Jacobsens bok er en folkelig og varm fortelling om veien mot nord.

«NAF Veibok»
«NAF Veibok» Vis mer

12. «NAF Veibok»: For deg som vil ha den originale

I over 90 år har institusjonen «NAF Veibok», ofte omtalt som Norges mest komplette reiseguide, geleidet veifarende over det ganske land. Fins det en interessant opplysning om en avkrok i Norge som ikke er registrert med liten skrift i «NAF Veibok»? Neppe. Boken utkom, med kart, for første gang i 1928; den revideres hvert fjerde år og omfatter nå 746 sider. Og opplaget? 530 000 eksemplarer. Men husk. Bare for medlemmer. Den originale «NAF Veibok» er virkelig unik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer