Stor interesse for «Izzat»

Gangsterfilmen «Izzat» vekker oppsikt på filmfestivalen i Berlin, og har gode muligheter for å havne på utenlandske kinoer.

BERLIN (Dagbladet): I går ble regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen intervjuet av den store kanalen Euronews.

-  De er sjokkert over at denne harde verden finnes i Norge. Så du kan si vi rokker ved det snille, norske imaget, sier Rolfsen.

«Izzat» regnes som Norges første gangsterfilm, og utspiller seg i et brutalt pakistansk miljø.

Med et publikumstall på 130 000 ble den i fjor den femte mest sette norske filmen.

Universelt tema

Selv om filmen ikke er på det offisielle programmet, melder distributør Nordisk Film allerede om stor interesse for «Izzat».

-  V har god kontakt med kjøpere blant annet fra Tyskland, Frankrike, England og land i Øst-Europa, sier Susan Wendt i Nordisk Film.

Interessen forklarer hun med det universelle temaet: Unge innvandrere som føler seg satt på sidelinjen av storsamfunnet, og som søker respekt gjennom gjengkriminalitet.

 OPPSIKT:   Utenlandske filmkjøpere har snust seg fram til Ulrik Imtiaz Rolfsens «Izzat». Sammen med hovedrolleinnehaver Emil Marwa er han i Berlin for å promotere filmen. Foto: Gorm K. Gaare
OPPSIKT: Utenlandske filmkjøpere har snust seg fram til Ulrik Imtiaz Rolfsens «Izzat». Sammen med hovedrolleinnehaver Emil Marwa er han i Berlin for å promotere filmen. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

Som første norske film er den ferske DVD-utgaven av «Izzat» tekstet på urdu, og det åpner opp for nye markeder.

Blitt kritisert

«Izzat» ble godt mottatt av norske anmeldere, men har fått kritikk for å bidra til å marginalisere pakistanske innvandrere. Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen håper på mer debatt når manuskriptet nå kommer som bok.

-  Dette er skylappkritikk fra den norske venstresiden. De våger ikke å kritisere pakistanerne, sier han.